zondag, mei 06, 2012

Bezoek aan een kleinzelfstandige

Ons geweldige weekendje naar kasteeltje Hattem begon op de heenreis met hoge nood van mijn kant. Toevallig reden we net in de buurt van Nijmegen en ik dacht dat ik daar alles wel kende. Dit gold niet voor de enige stopplaats met toilet aan de dichtst bijzijnde afrit; Wegrestaurant Malden.

Alles in dit restaurant straalt ongastvrijheid uit, dat begint al bij de voordeur, waar je over een bord struikelt met de eigenaardige tekst "Als u geen gebruik maakt van het restaurant, bent u ook van ons toilet geen klant. Of u betaald 1 euro per persoon aan de bar". Buiten de foutieve grammatica, wat al ergert, nodigt het bord eigenlijk alleen maar uit tot het met piepende banden wegrijden. Helaas ging dat niet vanwege de eerder genoemde hoge nood. Naast het bord hangt voor de verdere feestvreugde nog een grote nee/ nee sticker. Het geheel is omsloten met een ongastvrij hek met vreselijk scherpe punten. De eigenaar van dit restaurant heeft er echt alles aan gedaan om zo min mogelijk mensen binnen te krijgen. 

Terwijl ik van het (zeer onwelriekende) toilet gebruik maakte, stond Michael te wachten in de gang tussen het treurige jaren 70 meubilair. Het bleek dat de eigenaar van het soort is waar Herman den Blijker steeds naar op zoek is; zo iemand die de schuld van de trieste omzet niet bij zichzelf zoekt, maar bij zijn klanten, de economie, de regering, etc. etc. Er hing een bord in de gang waar de "zielige" eigenaar zijn beklag doet over het leven van de "Kleinzelfstandige".

Omdat we van geen kleintje vervaard zijn raapten we al onze moed bij elkaar en bestelden tegen beter weten in een drankje. Blijkbaar werd de trend van de buitenkant binnen gewoon voortgezet, het personeel stond elkaar uit te schelden en ook wij werden op boze blikken getrakteerd. Betalen moest aan de bar, alwaar de volgende onheilstijding ons tegemoet schreeuwde; "Betalen met 50 euro is verboden, omdat iedereen hier met vals geld betaalt". Het zit de Kleinzelfstandige ook met niets mee. 

Geen opmerkingen: