zaterdag, december 03, 2011

Leven voor Maria in Banneux

De ontvangster van de Maagd der armen is niet meer. Mariette Beco, de vrouw aan wie de Maagd Maria in 1933 acht maal verschenen zou zijn, is gisteren overleden in het rusthuis Home de la Vierge des Pauvres in Banneux. Ze werd 90 jaar, dat vond Maria blijkbaar wel genoeg.

Al brachten de verschijningen heel wat geld in het laatje van het voorheen onbetekenende Ardense Banneux, toch schijnt Maria zich alle acht keer voorgedaan te hebben als de "maagd der Armen". Elk jaar komen honderdduizenden pelgrims naar Banneux, niet allemaal arm. Voor zover bekend heeft dit alles voor Mariette Beco niet veel meer opgeleverd dan een erkenning van het wonder door de bisschop van Luik en een hand van Paus Johannes-Paulus II.

Zo'n erkenning van verschijningen heeft mij altijd geïntrigeerd, want wat zou nou een bewijs kunnen zijn? Ze kunnen toch slechts afgaan op secundaire bronnen, al dan niet geneeskrachtig. En laten we het al helemaal niet over dat vermeende geneeskrachtige hebben. Al is het natuurlijk wel heel mooi als je zo'n geloof kunt hebben, ik moet deze beker helaas aan mijzelf voorbij laten gaan.

Geen opmerkingen: