zaterdag, december 10, 2011

Circassiërs?

Met de globalisering is er weinig kans meer nog eens een echt onderscheidende bevolkingsgroep tegen te komen. Waar je ook komt op de wereld lijken mensen zich hetzelfde te gedragen, prijkt er een grote gele M aan de horizon en typen mensen driftig op hun mobiele telefoontjes. Toch bestaan ze nog, zelfs niet eens zo ver weg, bijvoorbeeld de Circassiërs.

De Circassiërs zijn een onderdeel van de etnische bevolking van Israël. Ze wonen in twee Israëlische dorpen, 3000 in Kfar Kama in Zuid-Galilea en 1000 in Rehaniya in Noord-Galilea. De Circassiërs, die hier in de 19e eeuw aankwamen, stammen uit het noordelijke Kaukasus-gebergte.

De Circassiërs bekeerden zich in het midden van de 17de eeuw van het christendom tot de islam, toen ze aan de door hun gebied lopende zijderoute op Tataren en Turken stootten. Na de nederlaag in een lange oorlog met het Russische Rijk, werden de Circassiërs verbannen naar Turks Ottomaanse gebieden, zoals de Middellandse Zeekust.

Het dorpje Kfar Kama is een bolwerk van Circassische cultuur. De grootste trekpleister is het Circassische Museum, dat is ondergebracht in een traditioneel huis. De tentoonstelling brengt de agrarische oorsprong, de taal en de gewoonten van deze bevolkingsgroep tot leven. Het is een echte uitdaging om, ondanks hun kleine aantal, de tradities te bewaren.



Geen opmerkingen: