woensdag, november 23, 2011

Spookhuizen tegen spotprijs

Al ben ik zelf niet (bij) gelovig, toch zou ik nooit in een huis gaan wonen waar iemand op gruwelijke wijze om het leven is gekomen. Eigenlijk helemaal niet in een huis waar ooit iemand is doodgegaan. Ik begrijp dan ook niet dat een huis bij ons in de buurt, waar een vader zijn kinderen heeft afgeslacht, binnen no time verkocht was, ook een huis waarin drie mensen in een jaar tijd zelfmoord pleegden, was vrijwel gelijk weer bewoond.

Het gaat mij vooral om het idee, de akelige sfeer die in zo'n huis hangt. Het is moeilijk uit te leggen. In Hong Kong begrijpen ze dit gevoel heel goed en hebben ze er zelfs een naam voor: hongza. Hong komt van het Kantonese woord hong dat geweld, moord of calamiteit betekent, za betekent huis. In Hong Kong zijn ze superbijgelovig en helaas komen er daar nogal vaak mensen op gruwelijke wijze in huizen om het leven. Dit maakt dat er een enorme lijst met onverkoopbare woningen in de regio bestaat.

Het duurt eeuwen voordat een huis minder hongza is, daarom hebben de makelaars in Hong Kong nu een lijst opgesteld met alle spookhuizen met de doodsoorzaak van de voormalige bewoners erbij. Sommige doodsoorzaken blijkt men minder erg te vinden. Vanzelfsprekend zijn deze huizen een stuk goedkoper dan "onbevlekte" huizen (vaak is er wel 40 % van de prijs af), wat ervoor gezorgd heeft dat de hongza markt een booming business is geworden. Buitenlanders en minder gelovige Hong Kongers zijn best in voor zo'n koopje, de een zijn dood is tenslotte de ander zijn brood. Het blijkt dat vooral artsen en verpleegkundigen helemaal geen moeite met een spookhuis hebben. Wil je dus voor een habbekrats wonen, denk dan eens aan Hong Kong.

Bronnen
CNN
Squarefoot

Geen opmerkingen: