zaterdag, oktober 22, 2011

Libië terug op toeristische kaart

Als alle kogelgaten zijn gedicht, bloedvlekken weggepoetst en de gebouwen weer overeind getrokken, zal Libië een geweldige bestemming voor toerisme zijn. Naar schatting kunnen de eerste koffers met bestemming Libië over een jaar of twee worden gepakt.

Libië heeft eigenlijk alles wat reizigers blij maakt; zon, zee en een rijk cultureel erfgoed. Het Kadaffi regime deed er echter alles aan bezoekers weg te houden. Een visum was alleen te verkrijgen via touroperators die daar van Libië een vergunning voor moesten hebben gekregen. Verder hadden reizigers een Arabische vertaling nodig van alle persoonlijke data. De ambtenaren in Libië beslisten dan zo'n veertien dagen voor de reis over het visum. Verwacht wordt dat dit nu allemaal verleden tijd gaat worden.

Diverse volken hebben in de eeuwenoude geschiedenis van Libië een stempel op het land gedrukt, onder andere: Egyptenaren, Grieken, Romeinen, Arabieren, Byzantijnen, Turken en Italianen. Parels als Leptis Magna, Sabratha en Cyrene schitteren in het zand. Er zijn perfect bewaarde Griekse, Romeinse en Byzantijnse sites. Lang geleden waren Tripolitanië en Cyrenaica de graanschuur van het Romeinse Rijk en de wieg van keizer Septimus Severus. De soeks van Tripoli en Benghazi zijn nog authentiek en over de 'piazza's' hangt nog steeds een vleugje Italiaanse nostalgie van het begin van de 20ste eeuw. Er zijn de oases, de woestijnsteden Ghadames en Ghat, de ontmoetingen met de Touaregs en de rotstekeningen in het Akakusgebergte. En 's nachts fonkelt over deze Sahara de meest onvergetelijke sterrenhemel. Welkom in Libië, schatkamer van de Sahara.

Bronnen
Telegraph Travel
Jetair

Geen opmerkingen: