donderdag, september 15, 2011

Hal Saflieni; 7000 lijken onder een woonhuis

Je moet toch wel eens een vreemd gevoel hebben als je bovenop een begraafplaats woont waar 7000 mensen begraven liggen. De bewoners van Hal Saflieni hadden hier in ieder geval eeuwen geen last van, tot in 1902 tijdens bouwwerkzaamheden ontdekt werd dat er een Hypogeum onder hun woonhuis lag waar maar liefst 7000 mensen begraven lagen.

Het Hypogeum van Hal Saflieni staat sinds 1980 op de werelderfgoedlijst van UNESCO en is gelegen in een doodnormaal straatje in het dorpje Paola op Malta. Het is een van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, ga er echter niet op de bonnefooi naartoe, de rondleidingen zijn reeds maanden volgeboekt. Dagelijks worden er maar 10 mensen per uur toegelaten, met een maximum van 60 per dag, omdat anders het broze microklimaat, dat ter bescherming van de muurschilderingen in stand wordt gehouden, aangetast zou worden door teveel kooldioxide in de lucht. Kaartjes zijn vooraf gemakkelijk via de website van Heritage Malta te boeken.

Het Hypogeum is aangelegd tussen 4000 v.Chr. en 2500 v.Chr. Het diepste punt ligt 10,6 meter onder de straat. Aan de buitenkant is aan het woonhuis niet meer te zien dan een UNESCO plaat aan de muur. De ondergrond in deze wijk bevat van nature holtes en grotten.

Bij binnenkomst krijg je eerst een klein museum te zien en een korte film. Daarna ga via een aangelegde loopbrug langs de graven tot drie verdiepingen onder de grond. Er is alles aan gedaan om een en ander zo spectaculair mogelijk te maken, zo krijg je een soort telefoon mee waardoor je mysterieuze muziek krijgt te horen. Verder is het aardedonker en lichten alleen de graven en muren op waar op dat moment uitleg over gegeven wordt. Of het er nu bij hoorde of niet, bij ons viel plotseling het licht helemaal uit en werden we door de gids 10 meter onder de grond aan ons lot overgelaten, omdat hij de stroomstoring moest gaan verhelpen. Zoals je merkt zijn we daarna wel weer opgehaald.

Men vermoedt dat de prehistorische mensen bij de aanleg van het Hypogeum gebruik hebben gemaakt van de natuurlijke holtes en grotten. Het middelste niveau ziet er echter wel uit alsof het gebouwd is. Veel muren zijn duidelijk glad gemaakt. Ook zijn er delen van tempels te zien. Op sommige muren zijn muurschilderingen met rode oker aangebracht. Het zijn spiralen en cirkels, waarvan men de betekenis nog niet heef kunnen achterhalen.

In het Hypogeum zijn veel voorwerpen te vinden die aan de doden werden meegegeven. Het beroemdste is de slapende dame van Malta, die je dan ook overal in reproductie op het eiland tegenkomt. De echte dame is in het archeologisch museum in Valetta te bewonderen. Waarschijnlijk is het een soort vruchtbaarheidsgodin.

Al bij al is een bezoek aan het Hypogeum van Hal Saflieni een indrukwekkende belevenis. Verwacht echter niet te veel antwoorden, je komt er met meer vragen uit dan je erin gaat.

Geen opmerkingen: