zaterdag, september 24, 2011

Comino

We hebben nu een uitstekend alternatief voor Telendos gevonden, maar dan zonder de geboden en verboden van de mensen die er wonen: namelijk Comino.

Comino is 3,5 km² klein en er wonen slechts 5 mensen het hele jaar. In de zomer iets meer, omdat er 1 hotel op het eiland staat. Er gaan diverse boten en kleine taxibootjes vanaf Malta en Gozo naar Comino, dit vanwege de "grote" bezienswaardigheid de Blue Lagoon. De naam Comino komt van het komijnzaad dat er vroeger vandaan kwam, tegenwoordig groeien er alleen nog een paar verdroogde struiken.

Als je vroeg aankomt op Comino is het nog heerlijk rustig bij de Blue Lagoon, die overigens niet meer voorstelt dan een stukje heel blauwe zee. Het eilandje zelf is bijna uitgestorven, er heerst een onwerkelijke rust. Het eiland is in principe autovrij, al rijdt er wel een jeep rond om mensen van de Blue Lagoon naar het Fort en de uitkijktoren te brengen. Ten tijde van ons bezoek was dat alles gesloten, wat de stilte nog totaler maakte. De sfeer is moeilijk te omschrijven, maar deze overvalt je wel en is vrij ongrijpbaar. Een klein verlaten kerkhof en een gesloten kapel geven een mysterieuze aanblik.

In het hotel kom je weer met beide voeten op de grond, al is het ook daar relatief rustig. Het is een soort oase in de woestijn met erg vriendelijk personeel. Ook daar hebben we onder het genot van wat wijntjes en een prachtig uitzicht geruime tijd doorgebracht. Eigenlijk wilden we er helemaal niet meer weg.

Helaas hadden we een afspraak met een taxiboot en moesten we de andere dag ook weer naar Nederland, dus liepen we toch maar terug naar de Blue Lagoon. We wisten niet wat we zagen toen we daar aankwamen, het was echt een soort hel vol toeristen geworden. Tot overmaat van ramp zagen we onze taxiboot in de verte (te vroeg) vertrekken. Een andere was niet te krijgen, daar er honderden mensen op de rotspunten stonden te wachten.

Nog helemaal in de vreemdsoortige, relaxte sfeer besloten we dit mierennest direct te ontvluchten en maar weer terug naar het hotel te gaan. De receptioniste daar vond dat we beter konden blijven, wat een aantrekkelijke optie was. Nadat we haar verzekerd hadden snel voor langere tijd terug te komen, konden we met een bootje van het hotel terug naar Gozo, waar we wat weemoedig onze laatste avond bij Ta Pawlu doorbrachten.

Comino heeft ons voor een dilemma gebracht, want ook daar is het in de winter slecht weer en het hotel gesloten. Dit betekent dat we er alleen heen kunnen als we ook naar Telendos kunnen. Nu moeten we volgend jaar dus wel uit erg veel dingen kiezen. Toch denk ik dat we Telendos ook niet kunnen missen, maar Comino trekt ook, en Telendos dan?....of toch Comino?

Geen opmerkingen: