woensdag, augustus 24, 2011

Van saai naar excentriekeling

Een onderbelicht aspect van mensen die een beroerte krijgen is karakterverandering, dit kan grote gevolgen hebben als verlies van werk en/of gezin. Bij de Amerikaanse Jon Sarkin is dit juist heel goed uitgepakt. Na een beroerte veranderde hij van een saaie chiropractor in een excentrieke kunstenaar.

Jon herstelde na een beroerte redelijk goed. Alleen zijn karakterverandering was opmerkelijk. Kon hij vroeger amper een potlood vasthouden, nu bleek hij plotseling een artistiek talent te hebben. Jon kreeg een grote behoefte om kunst te creëren. Zijn vrouw moest ineens leven met een vreemde, maar zij vond dit niet zo erg, daar Jon voorheen wel erg saai was. Nu was hij een gezellige hippie geworden en van lieverlee konden ze leven van de opbrengst van zijn kunst.

Volgens de Hersenstichting hebben 7 van de 10 mensen die een beroerte hebben overleefd blijvend last van neuropsychologische problemen. Daartoe behoren ook karakterveranderingen. Dit is vaak niet alleen een grote belasting voor de patiënt, maar vooral ook voor zijn omgeving, het pakt niet altijd zo goed uit als bij Jon Sarkin.

Bronnen
The Telegraph
HLN
Mens en gezondheid

Geen opmerkingen: