maandag, augustus 08, 2011

Kinderen krijgen spoedcursus tot priester

Niemand wil het nog worden, maar veel religies kunnen toch niet zonder: de priester. In India is dit helemaal een groot probleem, zeker met Ganesha Utsav in het verschiet. Tijdens dit tiendaagse festival worden er meer dan 12.000 openbare ceremonies uitgevoerd en nog eens een veelvoud daarvan bij mensen thuis. Daar zijn priesters voor nodig, heel veel priesters. Daarom geeft men nu 700 kinderen een spoedcursus tot priester.

De 700 kinderen krijgen de cursus in verschillende shifts. Op het programma staan onder andere chanten van hindoe geschriften en zingen van religieuze liederen. Het grappige is dat er merendeels meisjes op de cursus zitten. De cursus duurt ongeveer 2 maanden, dat is dus hard werken om alle benodigde teksten uit het hoofd te leren. De kinderen zijn wel een beetje bang om niet serieus genomen te worden als priester, daarom doen ze hun uiterste best om heel goed te worden, zodat ze hopelijk toch ingehuurd zullen worden. Ondertussen is het ook goed voor hun gedrag, want ze mogen nu al niet meer liegen, stelen en nog heel veel meer ondeugden niet.

Ganesha Utsav, ook wel Ganesha Chartuthi genoemd, is het hindoe festival voor Ganesha, de zoon van Shiva en Parvati. Het festival duurt tien dagen en is het meest populair in het zuiden en westen van India. Tijdens de festiviteiten zegent de priester beelden van Ganesha in, hij/ zij brengt de beelden symbolisch tot leven door middel van het zingen van mantra's. Verder wordt er doorlopend geofferd. Na de tien dagen draagt men de beelden in processie door de straten al zingend, dansend en feestend. Op de elfde dag worden de beelden in de rivier gezet.

Ganesha is de god met het olifantenhoofd. Hindoes bidden tot Ganesha voor ze aan iets nieuws beginnen. Al toen Ganesha heel jong was wilde hij met rust gelaten worden en ging zijn vader Shiva oorlogvoeren. Zodoende leerde Shiva zijn zoon niet echt kennen. Als Shiva dan uiteindelijk thuiskomt ziet hij een indringer, die hij meteen onthoofd. Pas dan ziet hij wat hij gedaan heeft en geeft zijn dienaren opdracht het hoofd te brengen van het eerste het beste levende wezen dat ze tegenkomen. Ze keren terug met een afgehakt olifantenhoofd. Shiva zet het hoofd op de romp van zijn zoon, die direct terug tot leven komt en nu dus met een olifantenhoofd door het leven moet gaan.

Bronnen
BBC
Santanan Society
six co

Geen opmerkingen: