maandag, juni 20, 2011

The Surfing Rabbi; Nachum Shifren

Je bent een jonge surfer in Californië en ontmoet tijdens het surfen een Australische rabbijn die ook van surfen houdt. Het overkwam Nachum Shifren, die hierdoor het geloof vond en nu zelf rabbijn is, bekend onder de naam The Surfing Rabbi.

Shifren ging naar Israël, werkte daar onder andere bij de IDF en studeerde er. In 1990 werd hij rabbijn. Tegenwoordig presenteert hij zich vooral als spiritueel leider. Het surfen gebruikt hij om mensen spirituele beginselen en religieuze thema's uit te leggen. De surfende rabbi neemt mensen mee de oceaan op en laat ze zo kennismaken met de goddelijke energie. In zijn autobiografische boek Surf and Soul neemt hij mensen mee op een spirituele reis van Malibu tot Jeruzalem.

Helaas zitten er ook wat donkere kantjes aan deze spirituele surfer. Zo heeft hij banden met extreem rechtse organisaties en is hierin wat te ver doorgesurft. In 2010 was hij in Engeland bij een demonstratie en hield daar een speech waarin hij moslims "honden" noemde en verklaarde tegen een multiculturele samenleving te zijn. Dit haalde hem mede de woede van de Engelse joodse gemeenschap op de hals.

Het vreemde is dat ik kennis heb gemaakt met de rabbi door de film The serious business of happiness. In deze film vertelt de rabbi ons, samen met spirituele mensen als Eckhart Tolle, hoe we geluk kunnen vinden door spiritualiteit. Een belangrijk principe daarbij is volgens hen het besef van de universele energie, hoe elk mens daarmee verbonden is en dus ook elk mens met elkaar verbonden is. Het klonk allemaal heel mooi, jammer dat achteraf blijkt dat Shifren zichzelf boven de universele energie wil stellen en dus zelf maar even beslist om bepaalde groepen op basis van religie uit te sluiten. Aan zulke spiritueel "leiders" heeft de wereld niet veel. Het is mijns inziens nu juist een van de doelen van spiritualiteit om te trachten met ieder mens samen te kunnen leven, ongeacht zijn/ haar overtuigingen. Met dit soort surfende nepgoeroes zal het geen vrede worden.

Wel warme gevoelens voor de rabbi? Je kunt hem steunen in zijn campagne, want hij is kandidaat voor de Senaat in Californië.

Bronnen
The Jewish Chronicle
Wiki
Rabbiforsenate
Salon.com
Surfing Rabbi

Geen opmerkingen: