maandag, april 18, 2011

Stormloop op ruimtetickets

Vanaf 2014 zullen er commerciële ruimtevluchten plaatsvinden vanaf Curaçao. Het bedrijf Space Expedition Curacao (SXC) zegt dat er een stormloop aan aanvragen is binnengekomen voor de ruimtetickets.

De tickets kosten 95.000 dollar, dat is omgerekend ongeveer 70.000 euro. De ruimtevluchten zullen met een Lynx tweezittertoestel van XCOR worden uitgevoerd. De vlucht duurt een klein uur, waarbij men vanaf Hato een bocht van een paar kilometer boven zee zal maken om vervolgens verticaal op te stijgen en in drie minuten de dampkring op een hoogte van 100 kilometer te bereiken. Hierop wordt de motor uitgeschakeld, waarbij men het gevoel van gewichtloosheid ervaart voor ongeveer vijf minuten. De terugkeer zal zonder motoren plaatsvinden, waarbij het toestel ongeveer een half uur zwevend zal zakken en vervolgens een zweeflanding maakt.

Vijf ambassadeurs krijgen de vlucht gratis aangeboden; de Curaçaose honkbalcoach Hensley Meulens, de oprichter van Martinair Martin Schröder, DJ Armin van Buuren, supermodel Doutzen Kroes en de politica Erica Terpstra. Verder heeft KLM vijf tickets gekocht en bekendgemaakt dat één ticket verloot zal worden op de Technische Universiteit Delft. De studenten zullen een artikel moeten schrijven waarin zij hun visie op de ontwikkeling van de ruimtevaart uiteenzetten, om een kans te maken op het ticket. Op een later tijdstip zal KLM aankondigen wat de plannen zijn voor de overige vier tickets.

Bron
SXC
Amigoe

Geen opmerkingen: