vrijdag, april 15, 2011

SS film gevonden in kerkkast

Ik zal niet zeggen dat ik de kasten vaak opruim, maar zo weinig als in de Baptistische kerk in Devon (UK) nou ook weer niet. Daar vonden ze in een kast nog een rol film uit de Tweede Wereldoorlog.

De film is nogal onthullend, deze keer eens geen misbruik door een kerkvader, maar door een SS-er, Walter Gieseke. De oorlogscrimineel is duidelijk op de film te herkennen en laat gebouwen zien op een kamp in de Oekraïne, waar duizenden mensen door toedoen van de Nazi's het leven lieten. Historici zijn er zeker van dat Walter Gieseke te zien is, een SS officier die altijd heeft ontkend ooit iets met de gruweldaden te maken te hebben gehad.

De zwart-wit film duurt elf minuten, dateert uit 1943, en toont verschillende hooggeplaatste Nazi's. Gieseke lijkt steeds het voortouw te nemen. Men vond de film al tijdens een schoonmaakactie in 2006, vanaf die tijd is historicus Dr Harry Bennett van de universiteit in Plymouth bezig geweest de film te analyseren.

In en vanuit het kamp waren 50.000 Russen en 25.000 joden tewerkgesteld. Veel Russen hebben het niet overleefd, de joden zijn allen uitgemoord. Ze moesten aan een weg werken tot ze zo uitgeput waren dat ze er bij neervielen, daarna werden ze gedwongen hun eigen graf te graven aan de kant van de weg, daar werden ze ingegooid nadat ze een laatste schot hadden gekregen.

Helaas kan Gieseke niet meer berecht worden, hij overleed in 1974. Wel kan de wereld nu eindelijk zijn ware gezicht zien.

Bron
BBC

Geen opmerkingen: