maandag, maart 28, 2011

Was Gandhi homo?

Homoseksualiteit is helaas nog steeds een groot taboe in India. Laat staan begin vorige eeuw. Volgens de nieuwe biografie over Gandhi, van Joseph Lelyveld, worstelde Gandhi meer met zijn seksualiteit dan met India.

Volgens de biografie was Hermann Kallenbach voor Gandhi de liefde van zijn leven. Kallenbach was van Joods-Duitse afkomst en woonde in Zuid-Afrika. Gandhi werkte er een tijdje, Kallenbach werd toen een van zijn trouwste volgelingen. Het stel woonde twee jaar samen in een huis dat Kallenbach, die architect was, had gebouwd in Zuid-Afrika.

Op zijn dertiende was Gandhi getrouwd met Kasturbai Makhanji. Nadat ze vier kinderen hebben gekregen, verliet Ghandi haar voor Kallenbach, aldus de biografie. Er zijn brieven gevonden van Gandhi aan Kallenbach; "Jouw foto staat in mijn slaapkamer, tegenover mijn bed". "De vaseline en watten die hier staan doen mij constant aan je denken". Verder smeekte hij Kallenbach niet naar vrouwen te kijken. De brieven zijn geschreven nadat Kallenbach en Gandhi gescheiden werden door WO I in 1914. Gandhi moest toen terug naar India en Kallenbach mocht India niet binnen.

Gandhi zal eerder biseksueel geweest zijn dan homo, want de biografie komt ook met het feit dat hij op 70 jarige leeftijd regelmatig seks had met zijn 17 jarige nichtje en vele andere vrouwen.In ieder geval valt te verwachten dat de biografie heel wat van het Indiase stof zal doen opwaaien.

Bron
Daily Mail

Geen opmerkingen: