dinsdag, maart 15, 2011

Boko Haram; vergeten nieuws uit Nigeria

In de Nigeriaanse stad Maiduguri is van een opstand, zoals nu in meerdere Arabische landen te zien is geen sprake, in tegendeel, iedereen is bang voor een groep islamitische rebellen, de Boko Haram. In 2009 dacht men van deze sekte af te zijn, nu blijken ze terug te zijn en willen ze wraak.

Boko Haram ( letterlijk: westers of niet-islamitisch onderwijs is een zonde) is een militante islamitische groepering in Nigeria die ervoor strijdt de sharia in te voeren. Ze zijn niet alleen tegen westers onderwijs, maar ook tegen de westerse cultuur in het geheel en tegen moderne wetenschap. Verder zijn ze het niet eens met het Darwinisme en ook niet met het feit dat regen uit wolken komt. Boko Haram is in 2002 opgericht door Mohammed Yusuf, inmiddels geëxecuteerd, huidig leider is Mallam Sanni Umaru. In 2004 heeft deze fundamentalistische groepering een basis in het noorden van Nigeria opgezet en deze Afghanistan genoemd. De leden spreken alleen Arabisch en zijn zwaar bewapend. Tijdens confrontaties met het regeringsleger zijn tot heden al minstens 700 doden gevallen.

Al was Mohammed Yusuf niet meer dan een zware crimineel, toch heeft Human Rights Watch (HRW) in 2009 scherp gereageerd op wat zij bestempelt als het wederrechtelijk doden van een gedetineerde. Yusufs dood „is een schokkend voorbeeld van schaamteloze minachting van de wet door de Nigeriaanse politie”, zo verklaarde een medewerker van HRW destijds. Vreemd toch hoe er altijd weer voor foute types wordt opgekomen door dit soort geitenwollensokken organisaties.

Boko Haram heeft opnieuw kunnen uitzaaien in Nigeria omdat mensen er tevens ongelooflijke angst hebben voor de politie. Niemand durft zijn mond open te doen. De sekte zelf rijdt onherkenbaar rond en schiet zo nu en dan tientallen mensen dood. Men weet niet wie er bij de sekte zitten, het kan je buurman zijn, zo wordt het wantrouwen jegens elkaar en de angst nog verder vergroot. Een vreselijke situatie en helaas is er nagenoeg geen aandacht voor deze mensen.

Bronnen
BBC
Vandaag be
NRC
Wiki

Geen opmerkingen: