zondag, maart 06, 2011

Alberto Granado, vriend van Ché Guevara, overleden

Alberto Granado, vriend en reisgenoot van Ernesto Ché Guevara is gisteren op 88 jarige leeftijd plotseling overleden. Overeenkomstig zijn laatste wil wordt Alberto gecremeerd en zal zijn as uitgestrooid worden over Cuba, Argentinië en Venezuela.

Van december 1951 tot juli 1952 maakte hij samen met zijn vriend Ché Guevara een rondreis op de motor door Zuid-Amerika.
Zo zagen zij met eigen ogen de armoede op het continent. Ze waren vooral aangedaan over het gebrek aan medische zorg voor de armen. Dit soort zaken legde de basis voor de toekomstige roepingen van beide mannen.

Granado legde zijn ervaringen over de motortocht vast in zijn boek "Op de motor door Latijns-Amerika". In 2004 werd dit verfilmd als de "Motorcycle Diaries". In de film werd Granado gespeeld door Rodrigo de Serna. Helemaal op het einde van de film komt de echte Alberto Granado ook even in beeld.

Alberto is geboren in Argentinië in 1922. Van opleiding was hij biochemicus. Hij groeide uit tot gerespecteerd wetenschapper. Hij doceerde van 1946 tot 1970 en verbleef tussen 1953 tot 1961 in Caracas, Venezuela. In ’57 wordt zijn zoon Alberto geboren. Hij is nu directeur van het museum Casa de Africa in Oud-Havana, Cuba. Later volgen nog 2 dochters. In 1961 verhuist heel het gezin naar Cuba en wordt Alberto Sr. ingeschakeld in de Revolutie.Alberto organiseerde in Santiago de Cuba de basis voor de Faculteit Geneeskunde, die nu een grote faam heeft. Hij maakte deel uit van het Volksleger tijdens de gebeurtenissen in de Varkensbaai tegen de VS, maar zijn bijdrage aan de Revolutie is hoofdzakelijk wetenschappelijk gebleven. Vanaf 1967 doceerde hij in Havana Moleculaire Genetica. Sinds zijn 80ste wijdde Alberto zijn leven in hoofdzaak aan zijn vriendschap en ervaringen met Ché. Alberto was 15 jaar toen hij Ché leerde kennen, ze bleven vrienden tot Guevara's executie in 1967. In hun relatie was Ché de persoonlijkheid die het kwaad moest uitroeien. Alberto was de wetenschapper en volgeling. Ché voelde zich geroepen om onderdrukte volkeren te gaan bevrijden.


Bronnen
Cuban News Agency
NOS
Christenen voor het socialisme

Geen opmerkingen: