vrijdag, februari 18, 2011

Lord’s Resistance Army , Oeganda

De messianistische Lord’s Resistance Army (LRA) van Joseph Kony (1962) in Oeganda claimt een ideologie te hebben die gebaseerd is op de Tien Geboden. Door het toedoen van deze rebellenbeweging vonden echter de laatste 2 jaar tenminste 2500 mensen de dood, waarvan het merendeel kinderen. Weer eens een staaltje van een goedgebekte duivel die zich presenteert als een heilige met spirituele gaven.

Kony beloofde spirituele zuivering om de noordelijke bevolking te beschermen tegen de overwegend zuidelijke overheid. Kony staat voor geloof in geesten, een fundamentele opvatting van het Christendom, traditionele Acholi gebruiken en de Islam.

Het LRA is de langst bestaande rebellenbeweging in Afrika. Hun aanvallen waren meestal gericht op de bevolking, en niet op militaire doelwitten. In plaats van de Acholi te beschermen, zoals Kony had beloofd, trokken zijn troepen rovend, dodend en plunderend door het land en lieten overal een spoor van vernieling achter.

Kony en zijn troepen rekruteerden nooit soldaten, ze kidnapten duizenden burgers, vooral Acholi en heel vaak kinderen, die vervolgens onder dwang bij het leger werden ingelijfd als slaven, seksslavinnen of soldaten. Deze kinderen werden gedwongen tot de meest gruwelijke dingen. Afranselen, moorden en folteren waren dagelijkse kost, en Kony wist heel goed hoe hij zijn jonge leger bij zich kon houden. Wanneer iemand gepakt werd na een ontsnappingspoging werden de andere kinderen gedwongen om hun kameraadje te doden. Op die manier werd meteen een voorbeeld gesteld voor de rest, zodat iedereen wist wat er gebeurde als je probeerde weg te lopen. Ontsnappen werd ook gewoon onmogelijk, omdat de rebellen ervoor zorgden dat de kinderen nergens meer naartoe konden. Dorpen werden platgebrand, families uitgemoord en scholen vernield. Heel vaak werden kinderen gedwongen hun eigen ouders te vermoorden, zodat ze niet alleen met eigen ogen zagen dat ze geen thuis en geen familie meer hadden, maar ook omdat ze dan uit schuldgevoel vaak niet anders konden dan bij het LRA blijven. Ze hadden immers hun eigen ouders vermoord.

De rebellen traumatiseren met een minimum aan wapens en goed getrainde soldaten de hele bevolking. De angst die hierdoor wordt gecreëerd versterkt de macht van de LRA. Na diverse vredesonderhandelingen was er steeds een beetje hoop, keer op keer blijkt echter dat Kony zich er niet aan houdt. Ook het internationaal aanhoudingsbevel, uitgevaardigd door het Internationaal Strafhof, weerhoudt Kony ervan zich over te geven.
Een ongelooflijk drama, dat door de angst voor de islam, totaal vergeten wordt door westerse media.

BronnenBBC
Kwantitatief onderzoek naar kindsoldaten door Inge van Mieghem
Hanne in Uganda
Labels: Oeganda, Uganda, LRA, Lord’s Resistance Arm, Joseph Kony, kindsoldaten

1 opmerking:

Anoniem zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.