dinsdag, februari 08, 2011

Jules Verne 183 jaar

Jules Verne zou vandaag 183 jaar zijn geworden, Google vindt dit zo'n belangrijk feit dat ze er vandaag zelfs hun logo aan hebben gewijd.

In het Franse Nantes werd op 8 februari 1828 Jules Verne geboren als oudste van 5 kinderen. Hij is beroemd geworden vanwege zijn fantasierijke en avontuurlijke reisboeken als Reis om de wereld in 80 dagen en 20.000 mijlen onder zee.

Verne is vooral bekend als de schrijver die "de toekomst voorspelde". Hij beschreef in zijn boeken veel zaken die destijds als fantasie werden beschouwd, maar later in een indrukwekkend aantal gevallen werkelijkheid werden. Hij voorzag een reis naar de maan die iets meer dan 100 jaar later voor het eerst gerealiseerd werd. Verder voorzag hij de langeafstandsreizen in luchtballonnen en hij voorzag de tochten van onderzeeboten onder het poolijs. Zijn gave om deze voorspellingen te doen berustte echter niet alleen op fantasie. Hij was zeer intelligent, was zeer goed op de hoogte van de technische ontwikkelingen van zijn tijd, deed degelijk onderzoek en paste wetenschappelijke logica toe.

Jules Verne overleed in 1905 op 77-jarige leeftijd, zijn graf is te vinden in Amiens. In Nantes is een museum aan hem gewijd.


Bronnen
Nueens
Wiki

Labels: Jules Verne, Nantes, langeafstandreizen, wetenschap, logica, reis, maan

Geen opmerkingen: