woensdag, januari 26, 2011

Cambodja: Blauwalg en Battambang

Na drie intensieve dagen was er eindelijk tijd voor een dag rust. Wij besloten dan ook om maar eens helemaal niets te doen dan eten, drinken, zwemmen en luieren in Lotus Lodge (Cambodja).

Het zwemmen ging helaas niet door, daar er een uitbraak van blauwalg in het zwembad was getrokken. Vanzelfsprekend was dat er niet vanzelf gekomen. Eigenaar Menno was enkele dagen weg geweest en had het zwembadmannetje duidelijke instructies gegeven hoe het zwembad tijdens die dagen te onderhouden. Menno was dan ook verbaasd bij thuiskomst een knalgroen/ blauw troebel zwembad aan te treffen. Nu komt het er met een zoutwaterbad erg op aan in welke verhoudingen je het zout en de chemicaliën er elke dag ingooit, daarover had hij dan ook vele lessen aan de verantwoordelijke daarvoor gegeven. Geheel op zijn Khmer's was het mannetje dat de andere dag alweer vergeten en had er gewoon elke dag maar wat pakken zout ingegooid. Helaas is dat ook niet zomaar te verhelpen, uren werd er met een heel team gediscussieerd, het mocht geen baat hebben. Gelukkig woog de fles wijn die wij als genoegdoening kregen er ruimschoots tegenop.

Erg leuk bij Lotus Lodge is de Vulcano Pot, het is een soort kruising tussen fondue en gourmet. Bovenop de vulkaan rooster je stukjes vlees en in de bak waarin het staat kun je dingen koken in bouillon. We lieten het ons smaken.
De andere dag zouden wij met de boot naar Battambang vertrekken. Gelukkig werden wij nog net van deze ramp gered door twee Nederlanders die naast de Vulcano Pot plaatsnamen. Van hen hoorden wij dat het een gammele boot is die er regelmatig mee stopt en dat de reis maar liefst 9 uur duurt als je geluk hebt. Het allerergste voor mij was echter wel dat de boot geen toilet heeft! In het water springen is niet mogelijk daar krokodillen nog de liefste beesten zijn die erin rondzwemmen. Gelukkig weet Menno overal een oplossing voor en zo had hij binnen 5 minuten geregeld dat wij per taxi naar Battambang gingen, een rit van slechts 3 uur.

En zo kwam er de andere ochtend een laken (van hetzelfde laken een pak, wij zouden nog vele klonen van deze chauffeur ontmoeten deze reis) voorrijden. Lakens rijden steevast in een Toyota Camry en lakens hebben ongeveer elk uur een lunchpauze nodig, geef je ze die niet dan vallen ze letterlijk bijna met hun hoofd op het stuur. Bij een van deze stops bestelde ik een ijskoffie en kreeg een wel zeer opmerkelijk bouwpakket.
Verder rijden lakens altijd te hard, juist op momenten dat er kinderen, waterbuffels, kippen en varkens oversteken. Onderweg moest het laken ook nog tanken, wij bleven zitten. Dit bleek met een handpomp te gaan, toen de tank vol was werd de auto (en wij) zo'n 10 minuten geschud, dit om de benzine te mengen.
Het was een wonder dat wij heelhuids Battambang bereikten.

Labels: Cambodja, Siem Reap, Lotus Lodge, zwembad, Toyota Camry, tanken, Battambang, taxi

Geen opmerkingen: