zaterdag, januari 22, 2011

Cambodja: Banteay Srei

Banteay Srei is een wat verder gelegen tempelcomplex in de buurt van Angkor te Cambodja. De tempel is opgedragen aan de Hindoe god Shiva. Met behulp van Zwitserland is de tempel gerestaureerd, waardoor het hele authentieke, wat de Angkor tempels nog wel hebben, totaal weggemoderniseerd is.

Banteay Srei is tot een toeristisch openluchtmuseum geworden. Je komt al binnen in een gigantische bezoekersruimte, groter dan het tempelcomplex zelf. Daarnaast is er nog een megarestaurant en een fototentoonstellingsruimte. De tempelresten zelf staan achter afzettingen.

Kea was ons eigenwijze gedoe meer dan zat, en ofschoon Hanuhman duidelijk zijn apenkop toont op de tempel, wist Kea stellig te zeggen dat dit niet Hanuhman was. Op de vraag wie het dan wel was hebben wij nooit antwoord gekregen. De minder gelukkige beelden die helemaal geen hoofd meer hadden waren volgens Kea `destroyed by the people`.

Ook hier kregen wij straftijd en die werden wij geacht in de fototentoonstellingsruimte door te brengen. Het ministerie van werkverschaffing had hier een heel blik Khmer meisjes tewerkgesteld, die samen een statistiek moesten vervaardigen van de meningen van bezoekers. Hiertoe hadden zij een schrift waar je je land van afkomst in moest vermelden met daarnaast in een paar woorden wat je van de tentoonstelling vond. De meisjes moesten dit dan weer overbrengen (een streepje zetten) naar een groot schema waar alle antwoordcategorieën naast elkaar opstonden. Helaas hadden ze geen meisjes kunnen vinden die naast Khmer nog een of meerdere andere talen spraken. Om elke categorie/ antwoord braken ze dan ook in een zenuwachtig gegiechel uit. Zelfs van de veel voorkomende categorie "good" hadden de meisjes geen kaas gegeten. Je kunt je voorstellen dat aan het eind van een bepaalde periode hun baas, die ook alleen Khmer spreekt, de cijfers naar zijn meerdere brengt. Die..je begrijpt het al.. En zo kon het voorkomen, na ons bezoek, dat ze een categorie "good" hadden, een categorie "beautiful" en een categorie "sambal bij".

Labels: Angkor, Wat, Cambodja, Banteay Srei, restauratie, Zwitserland, fototentoonstelling, bezoekerscentrum

Geen opmerkingen: