zaterdag, januari 22, 2011

Cambodja: Ta Prohm

Een van de hoogtepunten van Angkor is Ta Phrom. De tempel ziet er nog net zo uit als bij de ontdekking in 1860 en is helemaal overwoekerd door bomen, planten, mossen en lianen. Je zou bijna het gevoel hebben dat je de tempel zelf voor het eerst ontdekt, een gevoel dat snel verdwijnt doordat Ta Phrom ook het meest gefotografeerde object door Japanners is. Als je die wegdenkt is Ta Prohm een sprookjesachtige ruïne.

Ta Prohm is door Jayavarman VII gebouwd ter ere van zijn moeder. De bouw begon in 1186 en werd uitgevoerd door maar liefst 80.000 bouwvakkers. De tempel was boeddhistisch opgezet, maar heeft ook wel wat hindoeïstische trekjes.
Ook Angelina Jolie heeft nog goede herinneringen aan de tempel, zij heeft deze bezocht in haar rol van Lara Croft. Een gedeelte van de film Tomb Raider werd in 2001 in de tempel opgenomen.
Tegenwoordig is men druk bezig met restaureren, dus als je de tempel nog in oorspronkelijke staat wilt zien moet je snel zijn.

De wetenschap staat nog voor vele vragen, zoals waarom de tempel en de stad er omheen plotseling verlaten is in de 15e eeuw. Gelukkig wist Kea overal wel het antwoord op; het waren zijn voorouders en Angkor werd verlaten omdat Phnom Penh de hoofdstad werd. Niet alle wetenschappelijk vragen zijn moeilijk te beantwoorden.

Labels: Cambodja, Ta Prohm, Jayavarman, Angkor, Tomb Raider, Lara Croft, Angelina Jolie

Geen opmerkingen: