maandag, november 29, 2010

Wikileaks Cablegate

WikiLeaks heeft weer voor een rel gezorgd: er zijn 251.287 documenten vrijgegeven over het diplomatieke verkeer tussen Washington en de Amerikaanse ambassades wereldwijd. Gisteren begon de klokkenluiderswebsite met de publicatie van de grootste serie vertrouwelijke documenten die ooit in het publieke domein zijn vrijgegeven.

Wikileaks gebruikt er een aparte url voor. Je kunt zowel zoeken op datum als op land. Er zijn 3021 berichten uit Nederland afkomstig. Van de berichten zijn er 15. 652 geheim, 101.748 vertrouwlijk, 133.887 niet nader gekwalificeerd. Er werd het meest over Irak gepraat, maar liefst 15.365 berichten gaan over het land.

Enkele van de belangrijke conclusies zijn:
  • Arabische leiders drongen aan op een aanval op Iran
  • De Iraanse president Ahmadinejad wordt vergeleken met Hitler. Iran heeft hoogwaardige raketten gekocht van Noord-Korea die West-Europa kunnen bereiken
  • Amerikaanse functionarissen hebben de opdracht gekregen om de VN te bespioneren
  • De Russische president Poetin heeft banden met de georganiseerde misdaad, in een van de telegrammen wordt hij spottend "Alpha Dog" genoemd.
  • Saudi-Arabië blijft een belangrijke sponsor van terreurgroepen als al-Qaida
  • China heeft geprobeerd om Amerikaanse computernetwerken te saboteren en zoekmachine Google in het land plat te leggen
  • Amerika leurde met gevangenen van Guantanamo Bay, in ruil voor gunsten op het internationale politieke toneel
En eigenlijk zijn dat niet eens zaken die verbazing wekken. Er is nu alleen meer grond voor de dingen die al vermoed werden. Bewijs is het geenszins, het betreft slechts diplomatiek verkeer tussen Washington en de Amerikaanse ambassades, informatie dus die sterk gekleurd is.
De Amerikaanse regering is echter not amused en deed er de afgelopen week alles aan om de publicatie tegen te gaan. Kort na de publicatie kwam het Witte Huis al met een afkeurende reactie. De publicatie door WikiLeaks werd "roekeloos en gevaarlijk" genoemd. De internationale samenwerking komt in gevaar en het schaadt Amerikaanse belangen.

Is dit goed of niet goed? Volgens mij is dat niet zo zwart wit te stellen. Op zich ben ik wel voor volledige openheid, ook al leven we in een informatiemaatschappij, ik denk dat we nog steeds dom worden gehouden. Echt belangrijk berichten komen we niet te weten en dan zijn dit soort sites geweldig, want er wordt door enkele mensen op de wereld beslist over miljoenen andere mensen die in feite maar weinig in te brengen hebben, informatie geeft mensen in ieder geval meer macht en kracht om niet lijdzaam toe te zien, maar iets te doen aan zaken waar je het niet mee eens bent.

Bronnen
Wikileaks Cablegate
NOS
Tweakers
De Tijd

Labels: Wikileaks, Cablegate, Amerikaanse ambassades, Irak, Nederland, Washington

1 opmerking:

arsi zei

Goed dat eindelijk ook dit soort zaken aan het licht komen.
In een vrij land is openheid van zaken nodig, veilig of niet veilig.