zaterdag, november 13, 2010

Waterfestival Cambodja verboden voor monniken

Boeddhistische monniken in Cambodja mogen niet deelnemen aan het Waterfestival, een groot evenement dat van 20 t/m 22 november plaats zal vinden. Dit om te voorkomen dat de monniken onfatsoenlijk gedrag zullen vertonen, zoals zich mengen onder schaars geklede vrouwen en zoenende stelletjes. Het verbod is woensdag bekend gemaakt door oppermonnik Non Gneth.

De monniken moeten tijdens het zogenoemde Waterfestival thuisblijven en de evenementen op televisie volgen, aldus de 85-jarige Gneth. "De regels van Boeddha worden geschonden als een monnik zich tijdens het Waterfestival vrijelijk tussen normale mensen beweegt", zei hij.

Jongere monniken hadden tijdens het vorige festival mobiele telefoons met camera's bij zich en maakten foto's van dansende en zoenende mensen en van mensen die alcohol dronken, zei Gneth. Monniken dienen zich echter te houden aan de regels van Boeddha, onder meer door een celibatair leven zonder materiële bezittingen te leiden.
De monniken hebben nu te verstaan gekregen dat zij, als zij op het festival worden gesignaleerd, naar een heropvoedingscursus moeten voor ze terug mogen naar hun tempel.

Tijdens het jaarlijkse, carnavaleske Waterfestival doen ongeveer vierhonderd houten boten mee aan roeiwedstrijden. Ook zijn er concerten, vuurwerk en nachtelijke feesten. Verwacht wordt dat twee miljoen mensen ervoor naar de hoofdstad Phnom Penh komen.
Zo'n 85 procent van de veertien miljoen Cambodjanen is boeddhist. Het land telt vierduizend boeddhistische tempels en vijftigduizend monniken.

Bron
Trouw

Labels: Cambodja, Phnom Penh, Waterfestival, monniken, boeddhisme

Geen opmerkingen: