dinsdag, november 23, 2010

Val aan, woedende jeugd!

Het zou zomaar een leus kunnen zijn van Noord-Korea. Naar eigen zeggen is de oproep, gedaan door de Chinese activiste Cheng Jianping, slechts een Twitter grap.

Van grapjes houden ze echter niet zo in China en al zeker niet op internet. De 46-jarige Cheng werd dan ook vrijwel gelijk veroordeeld, nog wel op de dag dat zij zou trouwen, op basis van het gewraakte twitterberichtje. In de oproep werden nationalistische betogers opgeroepen om het Japanse paviljoen op de Wereldexpo in Shanghai aan diggelen te slaan. "Val aan, woedende jeugd!", had ze eraan toegevoegd.

Sinds vorige maand leven China en Japan op gespannen voet met elkaar in verband met een aantal betwiste eilanden in de Oost-Chinese Zee, en de overheid waakt erover dat nationalistische oproerkraaiers tijdig de mond wordt gesnoerd.

Alleen, zo voert de verloofde van Jianping aan, wás het berichtje helemaal geen oproep voor geweld. Integendeel, het boodschapje zou ironisch bedoeld zijn geweest. "Niks mee te maken", oordeelden de Chinese autoriteiten, waarop ze de vrouw op beschuldiging van ordeverstoring voor een jaar naar een werkkamp stuurden. In China kunnen mensen zonder enige vorm van proces tot vier jaar 'heropvoeding' in dergelijke kampen worden veroordeeld.

De verloofde legt zich niet neer bij de feiten. Hij verklaarde in hongerstaking te gaan tot zijn geliefde wordt vrijgelaten. Misschien kunnen ze daarna op huwelijksreis naar Europa komen, zodat wij ze echte humor kunnen bijbrengen. De grap ontgaat mij in ieder geval volledig.


Bron
HLN

Labels: China, Noord-Korea, Zuid-Korea, wereldexpo, Shanghai, Cheng Jianping, Twitter

Geen opmerkingen: