donderdag, november 25, 2010

Suriname 35 jaar onafhankelijk

Suriname, Switi Sranan, viert vandaag dat het 35 jaar geleden onafhankelijk werd van Nederland. De festiviteiten, die vorige week al begonnen, duren tot 6 december.

De viering van de onafhankelijkheid (Srefidensi) van Suriname begint in de hoofdstad Paramaribo om 06.00 uur (lokale tijd) met 21 minuutschoten. Later op de dag vindt onder meer een militaire parade en een defilé plaats. China, Brazilië en Frankrijk leveren een bijdrage. Ook is er een parachuteshow. De viering krijg volgens een woordvoerder van de Surinaamse regering dit jaar echter een sober karakter, nadat het afgelopen weekeinde zeven goudzoekers in het oosten van Suriname om het leven kwamen. Om hier bij stil te staan wordt een minuut stilte in acht genomen.

In Den Haag houden enkele Surinaamse organisaties, waaronder KennisKring Nederland-Suriname, Milanfestival Zuiderpark, Radio Vahon FM en Radio Amor FM een debatavond in Centrum Ons Huis. In Rotterdam organiseren Radio Nederland Wereldomroep, RTV Rijnmond en Radio Stanvaste vanavond een 3-uur durend live radioprogramma. Op vrijdag 26 november 2010 wordt in club .Off Corso te Rotterdam een grote Srefidensi party gehouden gehouden van 23.00-05:00u.

Het multiculturele Suriname met een bevolking van bijna een half miljoen inwoners werd in 1667 een kolonie van Nederland. Slavenhandelaars voerden destijds honderdduizenden slaven uit Afrika aan om op de plantages te werken. Ze leefden vaak onder vaak erbarmelijke omstandigheden. In 1863 werd de slavernij in Suriname afgeschaft. Het land kreeg in 1954 een semi-autonome status. Op 25 november 1975 werd de Republiek Suriname onafhankelijk.

Bronnen
De Waterkant
Trouw
De Limburger

Labels: Suriname, onafhankelijk, Srefidensi, Paramaribo, Republiek, slavernij, 35 jaar, viering

Geen opmerkingen: