vrijdag, november 26, 2010

Europese piramide in Bosnië

In het Bosnische Visoko hebben we onze eigen Europese piramide. Het is natuurlijk maar net in hoeverre je jezelf een Europese identiteit hebt aangemeten, of je dit ook echt als "onze" eigen Europese piramide beschouwt.

In oktober 2005 werd ontdekt dat de berg in Visoko niet zomaar van die hoekige vormen had. Archeologen ontdekten een betegelde ingang en een tunnelstelsel binnenin de berg. Volgens archeoloog Semir Osmanagić gaat het om een trappenpiramide. Het bouwwerk in zijn geheel zou 100 meter hoog zijn, met bovenaan een aparte tempel. Er zouden zich ook gangen en kamers in de ‘berg’ bevinden.

Om de opgravingskosten wat te drukken organiseren ze, heel slim, in Visoko elk jaar een archeologisch zomerkamp. Hier worden dan 500 vrijwilligers uit 30 landen voor uitgenodigd, die in een vakantie, onder leiding van experts, wat kunnen komen graven. Kost en inwoning in motel Piramida Sunca zijn gratis en je bent nog verzekerd ook. Je bent wel verplicht 6 dagen in de week 6 uur te werken. Inschrijven voor het zomerkamp 2011 is nog mogelijk, je kunt dan 2 weken kiezen tussen 5 juni 2011 en 11 september 2011.

Bronnen
Bosnian Pyramid
Aardling

Labels: Bosnië, piramide, Visoko, zomerkamp, archeologen, archeologie

Geen opmerkingen: