donderdag, oktober 21, 2010

Vrijwilligerswerk verlengt je leven

Uit onderzoek van de VU te Amsterdam blijkt dat mensen die vrijwilligerswerk doen langer leven. Schokkend, want bij mij is er een enorm gebrek aan dit positief verlengende levensgeluk. Natuurlijk niet omdat dit soort werk niet voorhanden is, maar meer omdat ik dit soort bezigheden haat. Gelukkig gaat het onderzoek alleen over mensen van boven de 55 jaar, dus vooralsnog geen zorgen voor morgen.

Onderzoeker Rene Bekkers volgt sinds 1992 een groep 55-plussers uit heel Nederland. De deelnemers aan het onderzoek kregen om de twee a drie jaar een enquête en persoonlijk interview en werden getest op hun fysieke gesteldheid. Omdat het ouderen betrof, is een deel van de onderzoeksgroep inmiddels overleden. Hieruit bleek dat de mensen die vrijwilligerswerk doen een overlijdenskans van 20% hebben en mensen die dat niet doen een overlijdenskans van 45%. Uit de cijfers blijkt daarnaast duidelijk dat mensen die in de loop van de tijd besluiten vrijwilligerswerk te gaan doen, daarvan opleven. Zij blijven langer gezond. Zij hebben minder last van fysieke aandoeningen en chronische ziekten, en antwoorden positiever op de vraag hoe zij zich voelen.

Belangrijke reden is volgens Bekkers het gevoel van controle over het eigen leven. “Mensen ervaren verlies aan controle als negatief. Deze psychologische beleving heeft effect op de gezondheid. Mensen die controle houden, gaan minder snel achteruit.” Het gevoel dat je iets betekent voor een ander heeft eveneens een stress verlagend effect.

Gezondheid is natuurlijk ook een voorwaarde om actief te zijn, daar hebben is rekening mee gehouden in het onderzoek. Mensen die gezonder waren aan het begin van het onderzoek, zijn vaker vrijwilligerswerk gaan doen. Om oorzaak en gevolg te onderscheiden, heeft Bekkers de gegevens over een lange periode bekeken. Geraniumzitten wordt het dus niet. Rust roest zullen we maar zeggen, die wetenschap is al zo oud als de weg naar Rome.

Bron
Ode

Labels: VU, Rene Bekkers, onderzoek, vrijwilligerswerk, 55 plussers, ouderen, gezonder, gezondheid

Geen opmerkingen: