dinsdag, oktober 26, 2010

Nederlander ontvoerd in Afghanistan; Arjan Erkel II?

Gisteren werd er weer eens een hulpverlener ontvoerd. Deze keer in Afghanistan. En al wordt nog niet bekend gemaakt om wie het gaat, toch was minister Uri Rosenthal er gisteravond al als de kippen bij om te verklaren dat Nederland geen losgeld zal betalen aan de ontvoerders.

Gisteren werd de Nederlandse hulpverlener ontvoerd, samen met zijn chauffeur. Dit gebeurde op de hoofdweg Kunduz-Takhar, in het noorden van Afghanistan. De twee zijn volgens getuigen in Takhar door vier gewapende mannen ontvoerd en naar de naastgelegen provincie Kunduz gebracht. De hulpverlener was werkzaam bij Streams Afghanistan, een organisatie die gehandicapten in Afghanistan helpt. Streams zou bijna gestopt zijn, bij gebrek aan fondsen.

Nederland zal geen losgeld betalen, omdat zij dat nooit doen (wie was Arjan Erkel ook alweer?), gegijzelden zijn tenslotte geen handelswaar. Verder is er nog niet veel bekend gemaakt. Ook de woordvoerder van Buitenlandse Zaken, Christoph Prommersberger, had slechts weinig woorden te melden over de zaak: "Het ministerie van Buitenlandse Zaken (BuZa) is met man en macht bezig om zijn familie te traceren en te informeren, dat is tot nu toe nog niet gelukt".

Update
De laatste geruchten zijn dat het om de Nederlander Peter B (Brown, Bruin, Bruijn, de Bruin). gaat. Hier is alleen nog geen enkele bevestiging van.

Bronnen
Pajhwok Afghan News
Inform
De Standaard
De Volkskrant
The New York Times

Labels: ontvoering, Afghanistan, hulpverlener, provincie Takhar, Christoph Prommersberger, BuZa, Arjan Erkel, hulporganisatie, Streams, Europol, Peter B., Peter Bruin, Chris Chambers

Geen opmerkingen: