dinsdag, september 07, 2010

Waarom er iets is in plaats van niets volgens Stephen Hawking

De zoveelste discussie over het al dan niet bestaan van een intelligent wezen die alles geschapen heeft is losgebarsten. Kosmoloog en natuurkundige Stephen Hawking weet het zeker, God heeft geen rol gespeelt bij de schepping van het heelal. Andere Britse wetenschappers en religieuze leiders vallen zijn claim hard aan, zij weten het ook zeker de Schepper-God van de christelijke, joodse of islamitische religie is echt de ultieme verklaring voor waarom er iets is in plaats van niets.

In zijn nieuwe boek ”The Grand Design” stelt Hawking dat de zwaartekracht het universum heeft gemaakt uit niets. „Spontane creatie is de reden waarom er iets is in plaats van niets, waarom het heelal bestaat, waarom we bestaan.”
Hawkings boek is, zoals de titel suggereert, een poging om „de ultieme vraag van het leven, het universum en alles” te beantwoorden. De Britse kosmoloog baseert zijn visie op de snaartheorie, de zogenaamde „M-theorie” elf ruimte-tijdsdimensies bevat: „trillende snaren, puntdeeltjes, twee-dimensionale membranen, drie-dimensionale blobs en andere voorwerpen die moeilijker in beelden te vangen zijn en nog meer dimensies van de ruimte innemen.”

Het was de ontdekking van andere ‘zonnestelsels’ buiten de onze in 1992, die in Hawkings visie een belangrijk idee van Newton onderuithaalde, namelijk dat onze wereld zo uniek is ontworpen dat deze geschikt is voor het menselijk leven, dat een goddelijke Schepper hiervoor verantwoordelijk is. Maar, betoogt Hawking, nu we weten dat er onnoemelijke veel planeten in het universum bestaan, is het is minder opmerkelijk dat er nog enkele zijn die voldoen aan de voorwaarden voor menselijk leven. „Elke vorm van intelligent leven zal zich automatisch ergens ontwikkelen op een plaats die daar geschikt voor is.”

Wie zal het zeggen? Ik moet zeggen dat de natuurkunde mij op zich plausibeler lijkt, maar het zou natuurlijk ook beide kunnen bestaan; een intelligente schepper die dit alles in gang heeft gezet en het nu verder aan natuurkundige krachten overlaat.

Bron
Reformatorisch Dagblad

Labels: evolutie, schepper, Stephen Hawking, Newton, heelal, natuurkunde, kosmoloog, christelijk, joods, islamitisch, tijdsdimensies, universum, snaartheorie, zonnestelsels

1 opmerking:

Kabolli zei

Er zijn duidelijk nog wel meer krachten die de wetenschap niet kan verklaren maar die wel duidelijk aantoonbaar zijn. Kijk maar naar healing, telepathie etc etc.
Gemakshalve noemt men dit "bovennatuurlijk" maar in wezen kan dit natuurlijk ook gewoon spontaan zijn ontstaan. Strikt genomen is dus ook onze hele materiële wereld inclusief de mensheid en dus ook de zogenaamde wetenschap als "bovennatuurlijk" te omschrijven daar niemand kan aantonen hoe dit hologram waarin wij leven eigenlijk is ontstaan.