woensdag, september 08, 2010

Excentrieke Kalmoekische president

Het klinkt als een land uit het spel Risk, maar Kalmoekië bestaat ook in de werkelijkheid. Het heeft zelfs een president, wel een wat excentrieke, maar er is tenminste een regering, iets wat niet elk land kan zeggen. De president, Kirsan Iljoemzjinov, heeft per oktober zijn ontslag ingediend, dit om zich volledig te kunnen wijden aan het voorzitterschap van de Internationale Schaakfederatie FIDE.

De leider van de republiek stelde maandagavond dat de tijd na ruim 17 jaar gekomen is om het roer door te geven. Op 24 oktober eindigt het vierde mandaat van Iljoemzjinov als president. De politicus, die sinds 1995 voorzitter van FIDE is, verklaarde zich te willen concentreren op die functie. Op 29 september wordt de nieuwe voorzitter van FIDE gekozen. Iljoemzjinov, die fel bekritiseerd wordt, is samen met Anatoli Karpov, een schaaklegende uit het tijdperk van de Sovjet-Unie, kandidaat voor de post.

De president beweert contact te hebben gehad met buitenaardse wezens en ziet Kalmoekië, een arme republiek, als het wereldwijde centrum van het schaken. Iljoemzjinov schafte in 1994 de grondwet af en voerde de "dictatuur van het gezonde verstand" in. Dat betekent dat de president het beleid bepaalt. Hij alleen kan mensen benoemen of ontslaan. In zijn visie werken de mannen, de vrouwen zorgen voor de kinderen, de kinderen schaken, en hijzelf zorgt voor de rest.

Kalmoekië is een autonome Russische republiek, gelegen aan de Kaspische Zee. De meerderheid van de bevolking is boeddhist. De hoofdstad is Elista. Het land heeft iets minder dan 300.000 inwoners en negen keer zoveel schapen. Er is vooral steppegrond en woestijn.



Bronnen
De Standaard
Wiki

Labels: Kalmoekië, Kirsan Iljoemzjinov, Elista, Russische republik, schaken, schaakfederatie, FIDE, Anatoli Karpov, Kaspische Zee

Geen opmerkingen: