woensdag, augustus 04, 2010

Indiase olifanten zijn pelgrims zat

Biologen in Tamil Nadu hebben de noodklok geluid voor de tempelolifanten die ingezet worden om pelgrims met hun slurf te zegenen. Het is slecht voor de intelligente olifant om opgesloten te zitten in tempels, bovendien zijn ze vatbaar voor ziekten die de pelgrims meenemen.

Er wonen ongeveer 50 olifanten in India in Hindoe tempels. Nadat een pelgrim ze wat te eten geeft, zegenen ze de pelgrim door met hun slurf op de pelgrimskruin te kloppen. Die pelgrims hebben vaak allerlei ziekten, die zij vervolgens op de olifant overbrengen. Zo zijn er de afgelopen jaren al 4 olifanten overleden aan TBC. Verder hebben de olifanten last van stress. Het zijn erg intelligente dieren en zij kunnen slecht tegen opsluiting en gedwongen handelingen.

Dierenactivisten zetten zich in voor de olifanten, en willen een verbod op de tempelolifant. Maar enkele Hindoe groeperingen willen de zegenfanten niet missen in de tempel.

De olifant speelt in het hindoeïsme een belangrijke rol. Hij is het symbool van de kracht van de heilige wijsheid, van verstandigheid, van koninklijke waardigheid en onoverwinnelijke macht; daarnaast van lang of eeuwig leven, onsterflijkheid en de overwinning op de dood. Er zijn meerdere goden met olifanten verbonden: Ganesha wordt afgebeeld met een olifantenkop en Indra rijdt op een witte olifant

Bronnen
BBC
A Survey of Hinduism Klaus K. Klostermaier
Heiligen-3s

Labels: India, olifanten, Ganesha, Indra, tempels, zegenen, pelgrims

Geen opmerkingen: