maandag, juli 19, 2010

Griekenland en Turkije vechten om schimmenpop

Karagiozis is een personage uit het Griekse schimmenspel. Helaas denkt de UNESCO daar anders over, en zette het onder de naam Karagz op de Werelderfgoedlijst als Turks theaterspel.

Toch heeft de UNESCO ook wel een beetje gelijk. In de zestiende eeuw werd het schimmenspel bekend onder de Turkse moslims. Karagiozis kwam in de negentiende eeuw, tijdens Ottomaans bewind, naar het vasteland van Griekenland. Er zijn verschillende versies over de komst van het schaduwspel. Een daarvan vertelt dat een Griekse koopman de kunst vanuit China meebracht. Anderen zeggen dat juist Grieken de legende tijdens Ottomaans bewind hebben gecreëerd, om de sultan te vermaken.

De Grieken maken zich enorm druk over de kwestie, dit terwijl er nog geen man over boord is. D UNESCO geeft buurlanden namelijk altijd de gelegenheid om hetzelfde erfgoed ook op de lijst te laten zetten. Woordvoerder van de Griekse minister van buitenlandse zaken, Grigoris Grigoris Delavekouras, bevestigt dat er inmiddels een aanvraag is ingediend. Discussie hierover zal in oktober in Nairobi plaatsvinden.

Je zou zeggen dat Griekenland het momenteel veel te druk heeft om zich met dit soort zaken bezig te houden, plaatsing op de Werelderfgoedlijst levert immers geen geld op. Daarnaast is i
eder land zelf verantwoordelijk voor bescherming en behoud van de eigen monumenten. Wel is er een speciaal fonds (het Werelderfgoedfonds) voor hulp bij urgente bedreigingen. Je kunt er dus al wel op rekenen dat het Griekse Karagiozis zeer urgent bedreigd zal worden.

De figuur Karagiozis is een arme man met een bochel, zijn rechterarm is altijd lang. Hij heeft altijd blote voeten en draagt gescheurde en opgelapte kleding. Hij woont met Aglaia en zijn drie jongens in een hut. Door armoede gedwongen, gebruikt Karagiozis listen om zijn familie te onderhouden. Karagiozis houdt van eten en slapen.

BronnenUNESCO
The Daily Star
Wikipedia
Labels: Karagiozis, Griekenland, Turkije, kredietcrisis, Karagz, UNESCO, Werelderfgoedlijst

Geen opmerkingen: