zaterdag, juli 10, 2010

File vliegen

Een vliegende auto met inklapbare vleugels, het ideaal van menig filerijder. Het goede nieuws is dat de auto inmiddels te koop is, het slechte nieuws is dat deze voor files minder geschikt blijkt te zijn.

Het revolutionaire voertuig, Transition genaamd, ziet eruit als een erg futuristische wagen met vleugels. De besturing is volgens de Amerikaanse producent Terrafugia identiek aan elke andere auto of vliegtuig. In vliegtuigmodus heeft de Transition een echte cockpit met vliegtuig-gps, noodradio en een joystick om mee te sturen. In automodus is er gewoon een gas- en rempedaal, een versnellingsbak en een stuur. Tanken kan gewoon bij een benzinestation; ongelode benzine.

De auto omvormen tot een vliegtuig kan in slechts dertig seconden. Daarmee hebben we de voordelen dan wel gehad. Je kunt niet op de snelweg wegvliegen als er een file is. Met de vleugels uitgeklapt is de auto ineens 8 meter breed, wat dus niet zomaar kan op een weg. Bovendien heeft hij 500 meter nodig om op te stijgen. De prijs van dit technische wonder is ook niet te verwaarlozen: 160.000 euro. Bovendien heb je een pilotenbrevet voor lichte vliegtuigjes nodig om te mogen opstijgen.
En dat is nou allemaal jammer, want de files lijken ondanks de vakantieperiode, met de dag langer te worden; leve de wegwerkzaamheden.

Bron
HLN
Terrafugia

Labels: vliegende auto, files, Transition, ongelode benzine, vliegbrevet, vleugels

Geen opmerkingen: