dinsdag, juli 27, 2010

Eerste gezichtstransplantatie ter wereld succes

Afgelopen maandag werd patiënt Oscar, uit Barcelona, op een persconferentie voorgesteld. Oscar heeft als eerste mens ter wereld een complete gezichtstransplantatie gehad. Oscar bedankte tijdens de persconferentie de ziekenhuismedewerkers, zijn familie en de donor.

Na een ongeval was het gezicht van de 31 jarige man ernstig misvormd. Hij raakte zijn neus en neusholtes kwijt, zijn boven- en onderkaken waren misvormd, net als zijn jukbeenderen, lippen, mond en soepele delen van zijn gezicht. Hij had moeilijkheden om te ademhalen, te praten en te slikken, en moest op een kunstmatige manier gevoed en beademd worden.
Dertig personen waren betrokken bij de operatie, die 24 uur duurde.

De operatie werd in maart uitgevoerd. Oscar mag vanaf nu weer drinken en vloeibaar eten. Sinds twee maanden kan hij ook weer praten. Verder heeft hij alweer wat gevoel in een groot deel van zijn gezicht. Mond en ogen kan hij nog niet sluiten. Volgens de doktoren zullen zijn gezichtsfuncties voor 90 % terugkeren op den duur. Hij zal nog maanden therapie moeten ondergaan.

Er waren al eerder gezichtstransplantaties gedaan, onder andere in Frankrijk, maar nog nooit betrof het een volledige transplantatie.

Bronnen
BBC
De Standaard

Labels: gezichtstransplantatie, Oscar, Barcelona, Frankrijk, persconferentie, functies, dieet

Geen opmerkingen: