zaterdag, mei 29, 2010

"Radio Echtscheiding" populair in Egypte

Scheiden is hot in Egypte, volgens statistieken scheidt er in het land van de farao's elke 6 minuten een koppel. Dit is veruit het hoogste echtscheidingspercentage van alle Arabische landen. Dat wil niet zeggen dat het maatschappelijk geaccepteerd is.

Al rust er op scheiden in Egypte nog steeds een groot taboe, met name vrouwen zijn hier het mikpunt van afkeuring, schieten de scheidingsclubjes er als paddenstoelen uit de grond.
Mahasen Saber was het geroddel en de afkeurende blikken nadat zij gescheiden was helemaal zat en richtte zelfs een internet radio station op voor gescheiden vrouwen; Radio Motalaqat (Radio Echtscheiding). Volgens Saber wordt na een scheiding altijd de vrouw als de slechterik gezien, de man heeft zogenaamd nooit schuld. Met haar radio uitzendingen wil ze een brug slaan tussen mannen en gescheiden vrouwen met de samenleving. Inmiddels heeft haar station duizenden luisteraars, zelfs uit Marokko, Libanon en Noord Amerika. De programma's hebben klinkende namen als "Radio Gescheiden", "Je begreep ons verkeerd" en "Voor je zegt een scheiding te willen". De meeste programma's zijn erop gericht wat er allemaal geregeld moet worden voor een scheiding in gang wordt gezet.
Het zal niemand verbazen dat scheidingscounselling op het moment booming business is in Egypte. Naast duizenden praktijken voor counselling zijn er ook diverse tv-programma's waar men tijdens scheidingsuitzendingen kan bellen voor advies.

De keren dat ik in Caïro was, waren er in de meeste hotels bruiloften 's avonds. De "Ramses" bruiloft was het meest populair; een soort pracht en praal bruiloft in de stijl van de farao's.
Heel leuk om mee te maken, alleen werden de farao's nooit zo oud dat hun huwelijk niet meer uit te houden was.

Ondanks alle scheidingen is voor de meeste vrouwen in Egypte het huwelijk nog steeds een groot doel. Toen Saber gevraagd werd waar zij nu van droomt, nu ze gelukkig is als gescheiden vrouw, verzuchtte zij "Ik droom dat ik snel iemand anders zal vinden om mijn leven mee te delen".

Bron
BBC

Labels: Egypte, Caïro, scheiden, Arabische landen, counselling, advies

Geen opmerkingen: