maandag, mei 17, 2010

Bobbejaan Schoepen van de schoolreisjes overleden

Als je opgroeit in Bergen op Zoom, zoals ik, zijn de schoolreisjes eigenlijk bij je geboorte al vastgelegd. In de lagere klassen was dat steevast de Zoo in Antwerpen, en als je daar alles had gezien kwam het summum van de schoolreisjes; Bobbejaanland. Na een hele dag daar vol verwachting te hebben rondgelopen, kwam het diner met echte Belgische frietjes. Dat diner vond plaats in een grote houten cowboybarak, terwijl de frietjes zompig op je bord prakten, zag je het dan nog donkere podium, waar elk moment DE Bobbejaan Schoepen op zou komen. Op die leeftijd stond Bobbejaan voor alles waar je op een provinciale Brabantse school van droomde, avontuur, risico, reizen, verre landen en heldhaftig optreden.

Eerlijk is eerlijk, als je eenmaal volwassen bent denk je nooit meer aan Bobbejaan Schoepen. Tot nu...nu je leest dat DE Bobbejaan vandaag overleden is in het Sint Elisabeth Ziekenhuis in Turnhout. "Goh" dacht ik nog, "die is jong overleden"... En toen las ik dat hij toch al 85 jaar was, dat is schrikken, want op een of andere manier worden mensen uit het verleden niet ouder, misschien juist wel om de illusie te hebben dat je zelf ook niet ouder bent geworden. (en dat ben je voor je gevoel toch ook niet?).

Bobbejaan Schoepen is een pseudoniem voor Modest Hyppoliet Joanna Schoepen. Hij was een gevierd Vlaams zanger, gitarist, acteur en kunstfluiter. Bekende nummers van Schoepen zijn onder meer 'De Lichtjes van de Schelde' en 'Café zonder bier'. Schoepen was een pionier in de Belgische muziekgeschiedenis. In 1948 was hij de eerste zanger die internationaal doorbrak. Hij was ook de eerste die gebruik maakte van modern materiaal, een eigen toerbus en een systeem van artiestensponsoring. Vanaf de jaren '40 en '50 introduceerde hij ook de eerste Europese countryproducties in Nederland, Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk.

Vanaf de jaren '70 legde hij zich alleen nog toe op zijn pretpark Bobbejaanland, dat in 1961 ontstond, waardoor het belang van zijn muzikale carrière op de achtergrond kwam. Bobbejaanland groeide uit tot één van de bekendere parken in Europa, gerund door Schoepen zelf en zijn familie. In 2004 besloot Schoepen, door ziekte getroffen, Bobbejaanland te verkopen. Sindsdien focuste hij zich weer op zijn muziekcarrière. In 2007 ontving hij een 'Lifetime Achievement Award' voor zijn pionierschap in de Belgische muziekgeschiedenis. In 2008 werd hij opgenomen in de Amerikaanse 'Whistlers Hall Of Fame'. In juli 2009 ontving hij het ereteken van Officier in de Kroonorde, uitgereikt aan Belgen met grote artistieke, letterkundige of wetenschappelijke verdiensten.



Bron
HLN

Labels: Bobbejaan Schoepen, Turnhout, overleden, Bobbejaanland, België, schoolreisjes, pretpark, Bobbyland

Geen opmerkingen: