dinsdag, april 27, 2010

Paus belegt in Pyama Papjes

Stoxx, een bedrijf dat beursindices levert, heeft een aandelenindex gelanceerd van 533 bedrijven die uitsluitend zaken doen die in lijn zijn met de waarden en beginselen van het christendom.

Je zou denken dat hier bedrijven tussen zitten die veel met kinderen van doen hebben en/ of met bloemen, maar nee, de lijst gaat niet zozeer over wat bedrijven wel doen, maar meer over wat bedrijven niet doen. Geen van de uitverkoren bedrijven verdienen hun geld aan wapens, porno, tabak, gokken of voorbehoedsmiddelen. Deze zaken zouden tegen de christelijke mores zijn. Zo is bijvoorbeeld het in Duitsland beursgenoteerde seksbedrijf Beate Uhse niet opgenomen in de index.

Volgens Stoxx is deze European Christian Index (ECX) opgesteld door een commissie van aanbeveling, waarin ook het Vaticaan zitting had. Unilever en Nestlé behoren tot de bedrijven die zijn geselecteerd, en inderdaad zijn die best kindvriendelijk. Een Nestlé Pyjama Papje zal tenslotte best enige troost geven na misbruik.

Helemaal aan christelijke normen en waarden voldoen beide bedrijven niet, zo schijnen dochterondernemingen van Unilever in het buitenland, volgens onder andere een Indiaas onderzoek, de werknemers slecht te behandelen, geen enkele interesse te hebben voor de plaatselijke gemeenschappen en diverse milieuschandalen te veroorzaken. Zo wordt bijvoorbeeld Hindustan Lever geassocieerd met een schandaal rond het dumpen van giftig kwikafval van een thermometerfabriek. Maar ja, christelijke normen en waarden zijn natuurlijk wel vastgesteld in een tijd dat men zich nog niet druk maakte om het milieu, men ging toen nog gewoon dood aan builenpest of aan het kruis.

Bronnen
Distrifood
Indianet

Labels: Jezus, Nestle, Unilever, beursindices, Paus, beleggingen Vaticaan, Stoxx, christelijk, normen, waarden

Geen opmerkingen: