woensdag, maart 17, 2010

Weer een Italiaanse sekte (cult) minder

De politie in Rome heeft de 62-jarige sekteleider Danilo Speranza gearresteerd. Speranza is leder van de ongeveer 1000 leden tellende sekte 'Re Maya" en zou tien- tot twaalfjarige kinderen en hun moeders seksueel misbruikt hebben.

Naast het misbruiken van kinderen en vrouwen hield de Italiaan zich bezig met diverse frauduleuze praktijken. Bovendien zou hij mensen tot slavernij gedwongen hebben. Tot het "officiële" programma van de groep behoorden drugsontwenning en yoga- en filosofie-cursussen.

De man zou volgens de politie contact hebben met extremistische moslims. Ook zou hij in contact hebben gestaan met een Iraanse geheim agent die kort geleden in Italië is gearresteerd op verdenking van wapensmokkel. Speranza claimt verder de uitvinder te zijn van een machine die het wereldwijde hongerprobleem kan oplossen, omdat het afval in voedsel zou veranderen.

Alhoewel dit soort groeperingen meestal worden aangeduid met het woord sekte, is dit niet geheel juist. Een sekte is meer een aftakking van een grotere religie, zoals bijvoorbeeld de Jehova's Getuigen. Een groep zoals die van Speranza, in conflict met de samenleving, met een negatieve connotatie, is een cult. Een cult kan vele vormen aannemen, van simpelweg voldoen aan de spirituele behoefte van mensen tot de meest extreme vorm; het compleet domineren van iemand's leven.

Bronnen
De Morgen
Alternative Religions Stephen J. Hunt

Labels: sekte, cult, Danilo Speranza, yoga, filosofie, misbruik, Re Maya

Geen opmerkingen: