zaterdag, maart 27, 2010

Shoot the boer; stemming wk 2010 is gezet

Toen de Nederlanders in 1652 een nederzetting aan de zuidelijke Kaap van Afrika vestigden, was het gebied bewoond door Khoi- en San-volken. Ze spraken kliktalen en werden door de Europeanen neerbuigend ‘Hottentotten’ en ‘Bosjesmannen’ genoemd. Waar dit alles toe is uitgegroeid weten we allemaal. Na een lange geschiedenis van Apartheid slaat het nu wel eens door naar de andere kant. Zakenman Willem Harmse wilde voorkomen dat zijn collega Mahomed Vawda het lied "Shoot the boer" (Schiet de boer neer) zou zingen tijdens een mars tegen de hoge misdaadcijfers in de provincies Mpumalanga en Gauteng op 9 april, en dus toog hij naar de rechter. Het Zuid-Afrikaanse gerechtshof in Johannesburg oordeelde dat de tekst van het lied onconstitutioneel en illegaal is.

Vawda zegt dat de tekst figuurlijk wil zeggen dat apartheid moet stoppen en dat hij het daarom wilde zingen op de mars. Harmse argumenteerde dat de woorden haat stimuleren. Het lied 'Shoot the Boer' werd gezongen tegen de onderdrukking van de zwarten door de blanken tijdens het Zuid-Afrikaanse apartheidsregime. Dat kwam in 1994 ten val kwam.
Onlangs dook het lied weer op toen een leider van een zwarte jongerenpartij het zong op een openbare bijeenkomst. De meerderheidspartij ANC, de voormalige beweging tegen apartheid, zegt geschokt te zijn door het vonnis van de rechter. Het lied zou volgens de partij een deel uit maken van de Zuid-Afrikaanse geschiedenis en hun erfgoed.

Oordeel zelf en lees de tekst, ik vraag mijzelf af welke blanke dit als erfgoed zou willen hebben. In ieder geval is het volgens mij goed dat het nu verboden is, met het WK 2010 in het vooruitzicht.

De tekst in het Zulu:
Ayasab' amagwala (the cowards are scared) dubula dubula (shoot shoot) ayeah dubula dubula (shoot shoot ) ayasab 'a magwala (the cowards are scared) dubula dubula (shoot shoot) awu yoh dubula dubula (shoot shoot) aw dubul'ibhunu (shoot the Boer) dubula dubula (shoot shoot) aw dubul'ibhunu (shoot the Boer) dubula dubula (shoot shoot) aw dubul'ibhunu (shoot the Boer) dubula dubula (shoot shoot) aw dubul'ibhunu (shoot the Boer) dubula dubula (shoot shoot) awe mama ndiyekele (mother leave me be) awe mama iyeah (oh mother) awe mama ndiyekele (mother leave me be) awe mama iyo (oh mother)

Bronnen
HLN
de Morgen
Hello Namibia
DBNL

Labels: Zuid-Afrika, WK 2010, Shoot de boer, schiet de boer, Apartheid, ANC

1 opmerking:

Adriana Stuijt zei

Als dit lied bij de Wereldbeker 2010 wedstrijden gezongen worden breekt iedereen dus de wet. Niet dat het wat geeft wat Zuid-Afrika is een volkomen wetteloos land geworden waar het echt veel te gevaarlijk is voor Westerlingen die niet zo bekend zijn met de gewelddadige neigingen van de meerderheid van het land. Ik zou iedereen dus maar sterk afraden om naar Zuid-Afrika af te reizen. De haatspraak tegen alle blanken is nu zo de pan uitgerezen dat veel Afrikaners/Boeren nu niet eens overdag meer de straat op durven. Het land hangt op de afgrond van burgeroorlog. Zie http://censorbugbear-reports.blogspot.com voor all details maar!