zaterdag, maart 20, 2010

Het is Lente Equinox

Het is officieel lente, eindelijk! Volgens het paganisme vieren we lente Equinox. Het is het feest dat 2 keer per jaar (lente en herfst) plaatsvindt als de dag en nacht even lang zijn.

Zelf ken ik eigenlijk niemand die dit Equinox feest viert, maar ik ken dan ook geen paganisten. Wel is het feest altijd al gevierd door de geschiedenis heen, door diverse culturen. Meestal werd het feest opgedragen aan goden en godinnen, onder andere voor Aphrodite op Cyprus, Hathor in Egypte en Ostara in Scandinavië. En ook de Kelten hielden wel van een feestje deze tijd van het jaar.

Paganisten vieren het dus nog steeds. De veranderingen die in de natuur plaatsvinden zien zij als een toename in kracht van hun goden en godinnen (en dan hebben ze het niet over de klimaatverandering). Tijdens de voorjaars Equinox worden de god en godin door hen voorgesteld als de Groene Man en Moeder Aarde. Er wordt verteld dat de Groene Man uit Moeder Aarde is geboren in de winter en dat hij blijft leven tot Samhain (het Keltische nieuwjaarsfeest dat begint aan de vooravond van 1 november) .

Om de Equinox te vieren voeren paginisten specifieke rituelen uit. Zo doen ze een soort rollenspel waarbij een man en vrouw worden gekozen om de rollen van voorjaarsgod en -godin te spelen. Zij moeten symbolisch zaad planten. Verder worden er wat activiteiten gedaan die de meeste mensen met Pasen doen: zoeken van eieren, eten van eieren en beschilderen van eieren.

Vandaag kun je de lente Equinox vieren bij het Centrum voor vrije religie en levensbeschouwing in Amsterdam. Het is een open project waaraan de uiteindelijke invulling bepaald wordt door ieder die wil meedoen. Het is de bedoeling om de Equinoxviering vanuit heel verschillende kanten te benaderen: wetenschappelijk, religieus, cultureel, artistiek.

Bronnen
BBC
Wiki
Centrum voor vrije religie

Labels: lente, Equinox, religie, paganisme, pasen, Aphrodite, Samhain, moeder aarde, Hathor, Ostara

Geen opmerkingen: