woensdag, februari 17, 2010

Weekendje Lombok

Misschien wat ver, maar zeker de moeite waard; komend weekend wordt op Lombok weer het traditionele hindoe ritueel Sad Kertih gehouden. Het ritueel, dat door duizenden hindoes zal worden bezocht, moet zorgen voor natuurlijke balans en harmonie. En wie is daar nou niet naar op zoek?

Het spektakel zal plaatsvinden op
Melase Beach, West Lombok. Met het ritueel wordt gebeden voor voor de veiligheid van de aarde en alles op die aarde. Het ritueel geeft de gelovigen de gelegenheid te contempleren over natuurrampen, ziekten en menselijke conflicten. In het hindoeïsme zijn zulke rampen bekend als de Roga Sanggara Bumi, waarin wordt aangenomen dat het kwaad het leven op aarde domineert. Rituelen als Sad Kertih zijn volgens de hindoes reinigend en herstellen de relatie tussen de mensen en goden dit wordt Trihita Karana genoemd.

Elke familie brengt een offer (banten) mee, de offers vormen een lange lijn langs het strand.
Het ritueel sluit goed aan bij de actualiteit, het weerspiegelt de gedachte dat de mens veel bijdraagt aan het verpesten van de aarde. Gelukkig bestaan dit soort rituelen om weer evenwicht in het ecosysteem brengen. Dus is het maandag plotseling mooi weer dan weten we aan wie wij dat te danken hebben.

West Lombok heeft een moslim meerderheid, maar het is ook de thuisbasis van vele tempels, waar hindoes hun geloof in praktijk kunnen brengen.

Bronnen
The Jakarta Post
See-Indonesia

Labels: hindoeïsme, hindoe, ritueel, banten, offer, Trihita Karana, Sad Kertih, Lombok, Indonesië

Geen opmerkingen: