dinsdag, februari 23, 2010

Gratis weekendje Oostenrijk; Kommt und seht

Het Franciscaner klooster in Maria Enzersdorf (Oostenrijk) biedt mensen de mogelijkheid een weekend gratis als monnik door het leven te gaan.

De Franciscanen van Maria Enzersdorf, die sinds de 15e eeuw een kloosterorde vormen, zetten hun kloosterpoorten wijd open voor weekend gasten. Een en ander is niet geheel zonder winstoogmerk, ze zijn namelijk op zoek naar nieuwe schaapjes, en hopen met dit weekend dat de woorden van Jezus ook bij hen zullen gelden: "Hij zei tot hen: "Kom en zie". En ze kwamen en zagen waar hij woonde en zij bleven vanaf die dag bij hem. Mönch für ein Wochenende dus, met de hoop op levenslang.

Tijdens het weekend krijgen de bezoekers de kans om samen met de monniken te werken en te bidden. Op die manier willen de Franciscanen de mensen een realistisch beeld geven van het leven van een monnik. Het programma is goed te doen, ze staan pas om 7.00 uur op, en dat is in veel kloosters wel anders. Het initiatief werd in oktober 2009 opgezet. Volgens de kapelaan hebben sindsdien al drie mensen aangegeven dat ze overwegen om monnik te worden.

Boekingen voor het gratis weekendje zijn nog mogelijk voor:
19 - 21 maart 2010
16 - 18 april 2010
14 - 16 mei 2010
18 - 20 juni 2010

Liever gratis weg in de zomervakantie? Dan is er ook nog een voettocht mogelijk met de monniken naar Santiago de Compostela, vertrek 8 augustus 2010.
De reisjes staan ook open voor vrouwen, maar die worden vanzelfsprekend bij de nonnen ingedeeld.

Bronnen
HLN
BBC
Franziskanerkloster Maria Enzersdorf

Labels: open klooster, kloosterdagen, kloosterweekend, Fransciscanen, monnik, monniken, Santiago de Compostela, weekend, Oostenrijk, Maria Enzersdorf

2 opmerkingen:

Ina zei

hoi, ga je met mij mee in augustus met de monastieken naar compostela?

Erika Koukos zei

Ja leuk, maar toch niet te voet?