zaterdag, februari 06, 2010

Curaçao VI: Plantagehuis Jan Kock

Vlakbij het plaatsje St. Willebrordus bevindt zich Plantagehuis Jan Kock. De Plantage Jan Kock werd in het begin van de 18e eeuw gesticht en rond 1860 waren er ongeveer 100 slaven werkzaam. Tegenwoordig is het Plantagehuis nog te bezichtigen, er is een permanente tentoonstelling van Nena Sanchez.

Het plantagehuis is nog in behoorlijk goede staat. Tevens heb je er een mooi uitzicht over de St. Mariebaai met de zoutpannen en flamingo's. Het Plantagehuis Jan Kock is volgens de legendes een huis vol geesten. Jan Kock, een grimmige man, ging na het huwelijk van zijn dochter samen met het getrouwde paar dit huis bewonen. Zijn dochter stierf enige jaren later van ellende en zijn verdrietige schoonzoon trok vervolgens de wijde wereld in. Schoonvader Jan Kock werd beheerder van de plantage. Voor het personeel was hij een bruut en zijn regime over de plantage was wreed. Hij werd dan ook algemeen gehaat. Voor zijn dood zwoer hij te blijven waken over de plantage en daarom dwaalt zijn afschrikwekkende geest hier nog steeds rond. Volgens oude verhalen uit de omgeving stelt de duivel op de pilaar bij de ingang van het terrein Jan Kock voor.

Van geesten is binnen niet veel te merken, de schilderijen en meubelen van kunstenares Nena Sanchez zijn zo vrolijk, dat is volgens mij niets voor Jan Kock. Toch zou ik er niet graag in mijn eentje overnachten.

Labels: Curaçao, landhuis, Nena Sanchez, Plantage, Jan Kock

2 opmerkingen:

Anoniem zei

regelmatig in het landhuis geslapen , werkte er in de weekenden in 1972.
Toen beheerde een dierenarts het landhuis en heeft er een bar en restaurant van gemaakt,
Het voordeel was dat de antilianen er s,nachts niet in de buurt durfde te komen bang voor de geesten.
Paragnosten uit o.a uit amerika werden bang als ze binnen waren
hoorden gehuil en zagen door de witte verf bloed op de muren.
vooral rond de ijzeren ring langs de muren.

mvgr Gert Terpstra

Erika Koukos zei

Bedankt, erg interessant. Ik vind er verder maar weinig over. Echt eng als ik het zo lees!