donderdag, januari 28, 2010

Heavy metal een religie?

In het Verenigd Koninkrijk proberen fans van heavy metal hun favoriete muziekgenre te laten erkennen als religie. Dat kan via een periodieke rondvraag waarbij de Britse bevolking kan aangeven wat hun geloofsovertuiging is. Bij de vorige rondvraag in 2001 registreerden 390.000 inwoners zich als aanhangers van het Jedi-geloof uit de Star Wars-films. Dat 'geloof' kreeg daardoor meer aanhangers dan de Sikhs, maar werd daarom nog geen officieel erkende religie.

Kan heavy metal een religie worden? Dat hangt af van de vraag wat je onder religie verstaat. Er is geen eensluidende definitie van religie, diverse wetenschappers hebben even zovele definities ontwikkeld. Hoe ruimer de definitie, hoe meer kans voor heavy metal. In bredere zin duidt het woord religie op een algemenere vorm van spiritualiteit, gevoelens, gedachten met betrekking tot de zin van het leven. Ninian Smart definieert religie als een verzameling van geïnstitutionaliseerde rituelen van een groep mensen die verbonden zijn met een traditie en die spirituele sentimenten met een buiten-menselijke focus uitbeelden of oproepen en ten minste ten dele gebaseerd op mythologie en/of doctrines. Smart geeft daarbij 7 dimensies aan van een religie, bij toepassing kunnen ook fenomenen als Marxisme en voetbal als religie worden gezien.

De lobby voor een religie wordt georganiseerd door metalblad Metal Hammer, en heeft al meer dan 10.000 geloofsgenoten verzameld op een Facebookgroep. Als heavy metal wordt erkend als religie, wordt Saxon-zanger Biff Byford 'metal wereldambassadeur voor vrede'. Om het met de woorden van metalband Manowar te zeggen: "The gods made heavy metal, and they saw that is was good. They said to play it louder than hell, we promised that we would." Amen.

Bronnen
HLN
The World's Religions, Ninian Smart, Cambridge University Press 1998

Labels: Heavy metal, Manowar, Ninian Smart, religie, dimensies religie, Biff Byford, Metal Hammer

2 opmerkingen:

Drs. Johan Arendt Happolati zei

Vrouwe Baardwijk,
Elk weldenkend mens voelt toch aan zijn ellebogen dat dergelijke groeperingen geen godsdienst zijn?
Met vriendelijke groeten,
De Drs.

Anoniem zei

Zou zooo gaaf zijn als Heavy Metal als geloof erkent zou worden. Ben ik ineens streng gelovig...