dinsdag, december 08, 2009

The Parliament of the World's Religions Melbourne

Wat gebeurt er als een imam, een priester en een rabbijn samen in een lift stappen? In Melbourne is dat deze week geen grap, maar werkelijkheid. Van 3 tot en met 9 december vindt hier namelijk The Parliament of World’s Religions plaats, Een evenement wat eens in de vijf jaar gehouden wordt. Elke dag zijn zo'n 8000 mensen aanwezig die praten over het thema van de conferentie: Hearing each other, healing the world. Zeven dagen van vierentwintig uur met ontmoeting, sprekers, rituelen, bezinning en zang. Naast vertegenwoordigers van de grote wereldreligies zijn er onder andere Indianen, Soefi’s, verlichten, dansers, popmusici en Aboriginals. Vandaag worden de boeddhistische monnik Thich Nhat Hanh, Jimmy Carter, aboriginal Uncle Bob Randall, een handvol hindoe leiders en nog vele anderen verwacht.

The Parliament of the World's Religions heeft vertegenwoordigers van 80 nationaliteiten en meer dan 220 religieuze tradities samengebracht voor 7 dagen van dialoog en debat. Het doel is dat de verschillende religies nader tot elkaar zullen komen. Dit jaar is er speciale aandacht voor Aboriginals en andere inheemse groepen wereldwijd. Sleutelwoord daarbij is de klimaatverandering, die enorme gevolgen heeft voor deze mensen.

Enige kritiek op de organisatie tot nu toe is dat zij ook leden van de Church of Scientology hebben toegelaten, die de critici meer bestempelen als big business dan religie. Maar goed nieuwe religieuze bewegingen horen er net zo goed bij, je kunt mijns inziens hen er ook beter bij betrekken dan in de marge te laten verdwijnen.
Kritische vragen werden ook al gesteld; met name over de religieuze vrijheid van het Baha' i geloof in Iran, en de Rooms Katholieke kerk over hun weerstand tegen condooms om verspreiding van HIV te voorkomen.

Tot nu toe lijkt er echter meer hoop dan kritiek te bloeien in Melbourne. De hoop op echte betrokkenheid tussen mensen van verschillende religieuze tradities, op minder religieuze verdeeldheid op de wereld.

Bronnen
BBC
Zinweb
Bruggenbouwers
Website Parliament of the World's Religions

Labels: Parliament of the World's Religions, Rooms katholieken, aboriginals, Melbourne, Thich Nhat Hanh, Baha'i, Scientology, boeddhisme, hindoeisme

Geen opmerkingen: