donderdag, december 10, 2009

Brains in plaats van looks in Saudi-Arabië

Uiterlijk is niet belangrijk als je ambitie hebt presentatrice te worden. Let wel dit geldt alleen als je solliciteert bij de religieuze zender Awtan TV in Saudi-Arabië. Daar wordt namelijk van je verwacht dat je alleen in niqaab (losse sluier voor het gezicht, waarbij vanzelfsprekend nog een kledingstuk wordt gedragen dat het hele lichaam bedekt) of burka (jurk waar de gezichtsbedekking deel uitmaakt van het gehele kledingstuk) zult verschijnen.

Awtan TV bestaat sinds 2008 en tot vorige maand waren er geen vrouwen in beeld. Nu doen de onherkenbare vrouwen een ontbijtshow (met als centrale vraag wat zullen we vandaag aantrekken?) en een quiz voor meisjes. In dezelfde onherkenbare looks doen de vrouwen ook veldwerk en interviews op locatie. De vrouwen vinden zelf dat zij zich zo meer op hun werk kunnen concentreren. Zij hoeven zich niet te presenteren als mooi met lagen make-up, het publiek kan zich alleen bezighouden met de inhoud van hun presentatie. Brains in plaats van looks dus. Al is dit wel een rigoreuze maatregel, het is wel jammer dat het bij ons meestal andersom is. Geef Nicolette van Dam een burka aan, en je zou slechts een hol vat horen klinken.

Het Burka op TV issue heeft onlangs ook in het Midden-Oosten nog tot heftige discussies geleid, de Egyptische geestelijke Sheikh Mohammed Tantawi verklaarde dat het dragen van burka of niqaab een gebruik is dat niets met de islam te maken heeft. Een meerderheid van islamitische wetenschappers was het toen met hem eens.

Wahhabisme is een van de meest conservatieve vormen van de soennitische islam en staatsdoctrine in Saudi-Arabië. Deze tak ontstond door samenwerking in 1744 van de hanbalitische wetgeleerde Mohammed ibn Abd al-Wahhaab met de leider van de stam der Saóeds. Aanvankelijk waren de wahhabieten een militante beweging, die streefde naar de vestiging van een ware islamitische samenleving, die zich uitsluitend baseerde op de koran en de soenna.

Bronnen
BBC Religion
Kennislink
Islam, norm, ideaal en werkelijkheid, redactie Jacques Waardenburg

Labels: Saudi-Arabië, televisie, Awtan TV, presentatrice, niqaab, burka, wahhabisme, wahhabieten, soenna, koran

2 opmerkingen:

Michael zei

dat scheelt een stuk aan ontharingskosten.

Barbapapa zei

no looks & no brains lijkt mij meer van toepassing