zaterdag, oktober 31, 2009

Dushi onder vuur op Curaçao

Toegegeven, ook ik moest wel lachen om Lucretia Martina, Dushi, het nieuwe typetje van Wendy van Dijk. In Nederland mag het dan een groot succes zijn, op Curaçao zijn ze not amused.
Grootste kritiek is het 100 % Surinaamse accent dat Dushi ten gehore brengt, maar ook opmerkingen als "Bij ons is het zo met de tijd als met de seks ... ze vinden het niet leuk als je te vroeg komt” en “Het is niet te hard werken, daar hou ik van hoor", vallen niet in goede aarde.

Onder andere voorzitter Raymond Labad van de Maapp (Movimentu Antiano i Arubano pa Promové Partisipashon) heeft kritiek. “Je kunt zeggen "ach, het is comedy’”, zegt hij. ”maar je moet wel weten waar je grens ligt en ik denk niet dat RTL dat weet". Er is geen tot nauwelijks research gedaan, waardoor Wendy blijkbaar geen idee heeft hoe ver ze kan gaan zonder te beledigen. Ook de Antilliaanse gemeenschap in Nederland kan niet om Lucretia lachen, en zelfs de website Geen Stijl – normaal niet te betrappen op warme gevoelens voor Surinamers of Antillianen – kan het niet bekoren. Toch heeft Labad ook wel positieve reacties gehad, maar dan nog vinden mensen het raar dat Dushi met een Surinaamse tongval praat.

Senior communicatieadviseur Jaap Paulsen van RTL 4 vindt het jammer dat mensen zich beledigd voelen. “Dat is natuurlijk nooit onze bedoeling geweest”, zegt hij. "Jammer. Maar mensen moeten er niet zo zwaar aan tillen. Lucretia is gewoon een typetje in een luchtige, komische serie". Het is niet de bedoeling om haar tot in de finesses neer te zetten. De grap is om Nederlanders een spiegel voor te houden over Nederlandse gewoontes.
Raymond Labad had nog een goede tip: voortaan gewoon zeggen dat Lucretia Surinaamse ouders heeft. Paulsen moest daar om lachen, maar wil wil eigenlijk geen discussie over de tongval. "Dat is voor kenners. Het programma is heel goed bekeken. De kijkers vinden het leuk. Daar gaat het ons om.”

En ja inderdaad daar gaat het om bij RTL 4; de kijkcijfers. Wie naar RLT 4 kijkt kan nu eenmaal niet verwachten dat er uitgebreid wetenschappelijk onderzoek wordt gedaan naar alles wat er wordt vertoond. Waarheidsvinding is ver ondergeschikt aan amusement. Als dat je ergert zit er mijns inziens maar 1 ding op: niet meer naar RTL 4 kijken.

Bron
Amigoe

Labels: Dushi, Lucretia, Ushi en Dushi, Lucretia Martina, Curacao, weervrouw, Wendy van Dijk, RTL 4

1 opmerking:

Rambi zei

tjsa...dat geldt ook voor alle azijnzeikers. Je ziet het ook met dit blog. Iedereen vindt het leuk maar er is altijd wel een enkele frustro met lange tenen die het niet leuk vind. Ook voor hen geld...gewoon niet kijken en vooral niet zeiken.