woensdag, oktober 28, 2009

Criminelen met rollator

De tijd van lieve oude bejaarden waar je ontzag voor moest hebben lijkt definitief ten einde. Wees het spreekwoord "De ouderdom komt met gebreken" vroeger nog op allerlei kwalen, tegenwoordig blijken deze gebreken van heel andere orde te zijn. De criminaliteit onder bejaarden neemt namelijk rap toe.

Het Openbaar Ministerie (OM) in Almelo zou het dan ook toejuichen als er speciale gevangeniscellen voor bejaarden komen. Directe aanleiding is een strafzaak tegen een 82-jarige ontuchtpleger uit Hengelo. Er is één maand voorwaardelijk geëist. Eigenlijk veel te laag, maar er is geen andere keus omdat de verdachte zorgbehoevend is. In Engeland en Duitsland zijn er wel speciale gevangenissen voor ouderen. Daar mogen ze de hele dag met hun rollator vrij rondlopen.
Hoogleraar forensische psychiatrie Oei gaf in 2007 al een aantal verklaringen voor crimineel gedrag bij ouderen. Zo gaat het functioneren van de hersenen achteruit na de 75 jaar. In veel gevallen is volgens hem ook sprake van een roep om aandacht, want veel mensen zitten eenzaam en gefrustreerd thuis.
Waarom hebben we ze dan ook weggejaagd bij McDonald's?

Andries Zoutendijk is afgestudeerd als criminoloog aan het Willem Pompe Instituut voor strafrechtswetenschappen van de Universiteit Utrecht. Hij studeerde af op het onderwerp ‘Bejaarde gedetineerden in Nederland’.
De belangrijkste bevindingen uit zijn scriptie zijn:
Het aantal bejaarden in Nederlandse detentie stijgt.
Zedendelinquenten (met name ontucht met minderjarigen) zijn relatief oververtegenwoordigd onder bejaarde gedetineerden.
Meer dan de helft van de bejaarde gedetineerden uit het onderzoek had een blanco strafblad.
Er bestaat geen duidelijk verband tussen geriatrisch psychische stoornissen en het plegen van geweldsmisdrijven op latere leeftijd.
Er is nauwelijks sprake van vereenzaming onder bejaarde gedetineerden in Nederland.
De meeste bejaarde gedetineerden vinden het prettig om jongeren om zich heen te hebben.
Bijna de helft van de bejaarde gedetineerden uit het onderzoek lijdt aan psychische klachten zoals langdurige somberheid, depressies, onrust, angstigheid en slaapproblemen.
Meer dan 40% van de bejaarde gedetineerden uit het onderzoek lijdt aan ouderdomskwalen zoals hartklachten, oogaandoeningen, hoge bloeddruk en trombose.
Deze klachten leiden tot een hoge zorgvraag waar de inrichtingen soms niet aan kunnen voldoen.
Bijna een derde van de bejaarden is niet tevreden over de medische zorg binnen hun inrichting.

Bronnen:
De Stentor
Breda en alles daaromheen
De Pers

Labels: bejaarden, criminaliteit, bejaarden tuchtrecht, gedetineerden, zorgbehoevend

Geen opmerkingen: