donderdag, september 10, 2009

Verbod op kussen van bloed door Mexicaanse griep

We kwamen het al vaker tegen de laatste maanden: het verstoren van een religieuze festiviteit door de Mexicaanse griep. Dit keer moet de heilige Januarius eraan geloven. Wegens voorzorgsmaatregelen ter voorkoming van de Mexicaanse griep, mogen Napolitanen dit jaar de houder met het bloed van de heilige Januarius niet kussen. Het besluit van het aartsbisdom Napels staat vast als de muren van het Vaticaan.

Januarius, die volgens de legende rond 305 om zijn geloof zou zijn onthoofd, is de patroonheilige van Napels. Hij was een van de slachtoffers van de gruwelijke christenvervolgingen onder keizer Diocletianus. Toen de Romeinse prefect hem liet onthoofden, ving (naar men zegt) een vrome vrouw het bloed op dat van het schavot afdroop.

Vanaf 19 september, zijn feestdag (de verjaardag van zijn onthoofding), staat de houder met het bloed een week lang in de kathedraal van Napels. Het is gebruik dat gelovigen het voorwerp dan kussen, maar dit jaar is het hun slechts toegestaan de houder met hun voorhoofd te beroeren.
Het gestolde bloed van Januarius (in Italië San Gennaro) wordt volgens Napolitanen twee keer per jaar vloeibaar. Sommige inwoners van de stad vrezen rampen als het wonder zich niet voltrekt. Mijns inziens is dit niet afhankelijk van het al dan niet kussen van het bloed. Ook andere sceptici zeggen dat het verschijnsel te danken is aan chemische middelen die aan het bloed worden toegevoegd.

Het vloeibaar worden van het bloed is in het verleden ook wel eens waargenomen bij reparatiewerkzaamheden van de schrijn. Dit bracht Italiaanse onderzoekers ertoe naar een stof te zoeken die door trillingen of door schudden verandert van een vaste stof in een vloeistof. Onderzoek van het bloed zelf is niet mogelijk, omdat de aartsbisschop van Napels geen toestemming geeft voor wetenschappelijk onderzoek.

De aartsbisschop houdt elk jaar een mis ter herdenking van de sterfdag van Januarius. Vervolgens vraagt hij iedereen hardop te gaan bidden. Het duurt soms wel uren, en de duizenden gelovigen zitten dan vol spanning te wachten, maar op een gegeven moment begint het bloed dan toch een beetje vloeibaar te worden. De aartsbisschop zwaait nog eens een paar keer met de reliekhouder en vervolgens begint de substantie te schuimen, waarna de gehele inhoud vloeibaar wordt. Normaal bevindt het bloed van Januarius zich in een reliekhouder in een schrijn, deze staat opgesteld in een kapel van de Napolitaanse kathedraal.
We wachten vol spanning af wat er gaat gebeuren op 19 september....

Bronnen
Brabants Dagblad
Wereld Feesten Almanak
Katholiek Nederland
Kennislink

Geen opmerkingen: