dinsdag, september 29, 2009

Een ramp komt nooit alleen op Telendos

In 1923 werden de grenzen van het huidige Griekenland vastgesteld bij het Verdrag van Lausanne, dit was echter zonder de Dodecanesische eilanden die pas in 1947 bij Griekenland kwamen. Al betekent de naam Dodecanesos "Twaalf Eilanden", er behoren inmiddels heel wat meer eilanden tot deze archipel*.
Het werd dan ook tijd voor de Prefectuur een gedegen rampenplan samen te stellen, welke voor eenieder beschikbaar is middels een fullcolor folder genaamd "Natural Disasters".

De folder is ingedeeld in 3 hoofdstukken: aardbevingen, bosbranden en hittegolf. Alhoewel er uiterst nuttige tips instaan, vallen er ook nogal wat eigenaardigheden te lezen. Zo moet bijvoorbeeld in geval van een ramp de brandweer van Rhodos (5 uur varen) gebeld worden. Bij navraag bleek dit voor Telendos ook daadwerkelijk de enige mogelijkheid te zijn. Toen er een keer een brand was op Telendos moesten de eigenaars van tavernas al hun (verplicht aanwezige) brandblussers leegspuiten. Daarna moesten zij weken wachten tot deze weer gevuld konden worden en waren dus in overtreding; buiten dat zij het risico op een boete liepen moesten zij het hervullen van de blussers ook nog eens uit eigen zak betalen.

Mocht je buiten zijn en er doet zich plotseling een aardbeving voor, dan is het volgens de folder het beste jezelf te beschermen door een koffer of portemonnee boven je hoofd te houden. Als je slim bent heb je daarvoor thuis al je boeken van de planken gehaald. Lig je nog in bed als het gerommel begint, druk dan een kussen op je hoofd. In het geval van een bosbrand is het de bedoeling binnen te blijven wachten tot de brandweer uit Rhodos!) je komt redden, mocht dat dan nog nodig zijn. Tijdens het wachten kun je jezelf bezig houden met het afhalen van de gordijnen. Tijdens een hittegolf is het absoluut verboden bejaarden aan een boom te binden tijdens de vakantie.
Maar blijf in ieder geval altijd rustig!

* Gathonissi, Alimia, Arkoi, Armathia, Astakida, Astipalaia, Chalki, Chamili, Gaidaros, Gyali, Kalolimnos, Kalymnos, Kandelioussa, Karpathos, Kassos, Kastelorizo, Kos, Leros, Lipsi, Nisyros, Patmos, Pacheia, Platy, Pserimos, Rho, Rhodos, Simi, Strongili, Syrna, Telendos, Tilos en Zafora.

Bronnen
Archief van de Nederlandse Ambassade in Griekenland
"Natural Disasters"; Prefecture of Dodecanese

Geen opmerkingen: