donderdag, augustus 06, 2009

Shari Arison; spirituele bankier

Shari Arison (51) is de rijkste vrouw van Israel. Zij heeft een financieel imperium, waarvan onder ander de bank Hapoalim deel uitmaakt. Wat haar in haar eigen land nogal controversieel maakt is dat zij daarnaast claimt de toekomst te kunnen voorspellen en regelmatig stemmen hoort.

Het commentaar in Israel is dat ze zelf moet weten waar zij zich mee bezighoudt, maar dat men liever niet heeft dat de eigenaar van de bank waar je zuur verdiende geld staat stemmen hoort. Arison heeft ook een boek geschreven over haar hobby Birth; When the Spiritual and Material Come Together. En al houdt zij zich nauwelijks nog daadwerkelijk met het bankgebeuren bezig, haar voorspellingen (o.a. de tsunami en de Iraakse raketten in 1991) maken de Hapaolim klanten nerveus. Toch valt het volgens Shari zelf allemaal erg mee, zij vindt het een nuttige gave en wil de wereld alleen laten zien dat we de wereld met elkaar kunnen veranderen. Zelf draagt ze daaraan bij door vele giften aan ziekenhuizen en liefdadigheid en sponsort ze een jaarlijkse “Good Deeds Day”.

Hoe zit het dan met de financiële crisis? Arison zegt dat zij wel waarschuwingen heeft ontvangen, maar dat dat te laat was om haar bank het verlies van miljoenen dollars te kunnen besparen. Analisten zeggen dat zij zoveel invloed ook helemaal niet meer heeft bij de bank, het enige dat zij nog kan doen is het image van de bank schaden. Geld en spiritualiteit worden nu eenmaal niet samen geaccepteerd. Forbes magazine schat haar fortuin in op 2,7 biljoen dollar, ze staat 234e op hun lijst van rijkste mensen ter wereld.

Naast de omstreden spiritualiteit is ook haar privé leven nogal warrig en schijnt mevrouw Arison ook daar moeite te hebben de juiste gang van zaken te voorspellen. Haar derde echtgenoot bracht onlangs nog een paar maanden in de cel door omdat hij twee vrouwen sexueel geïntimideerd had.

In ieder geval is het een aparte vrouw, en geen saaie bankier, daar kunnen we er wel wat meer van gebruiken op de wereld.

Shari Arison
Born: 1957.
Education: Studies at Miami Dade College (77).
Current Position: Chairman of the Board – Arison Group, Arison Investments, miya, The Ted Arison Family Foundation, Essence of Life, All One; Controlling Shareholder - Bank Hapoalim, Shikun & Binui, Israel Salt Industries Ltd.
Military Service: Israeli Navy.

1 opmerking:

Rockaille zei

Die twee tegenstrijdige dingen, geld en spiritualiteit, vind je ook verenigd in de worshop 'Geld creeeren vanuit overvloed 'die ik volgde en waarvan je een weerslag vindt in het artikel dat ik schreef. Hieronder klikken voor de link:
http://zilvervis.wordpress.com/2010/11/07/geld/